НачалоСвятИ Сърбия се уреди с природен газ от Азербайджан

И Сърбия се уреди с природен газ от Азербайджан

Сърбия може да получава от Азербайджан една трета от природния газ, от който се нуждае ежегодно, каза сръбса министърка на минната промишленост и та Дубравка Джедович след срещите си днес в Баку с азербайджанските министри на енергетиката Парвиз Шахбазов и на та Микаил Джабаров, съобщи Танюг.

По думите ѝ тази възможност наред с евентуалното изграждане на нови газови съоръжения означава допълнителна сигурност и независимост в производството на електроенергия за страната.

Тя посочи, че днешните разговори са били продуктивни и допълни, че Сърбия вече има договорено стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката, на което може да разчита, а освен това с представители на азербайджански енергийни компании се водят разговори за диверсификация.

Джедович заяви, че Азербайджан е страна, за която се смята, че може да помогне на цяла , когато става дума за газ.

„Ние завършваме междусистемната газова връзка с България през следващата година и това ще даде възможност Сърбия действително да стане част от южния газопровод, което за нас означава по-големи количества газ, по-голяма сигурност на доставките, по-голяма независимост“, каза Джедович.

Тя допълни, че една от темите на разговорите е била възможността за внос на електроенергия от Азербайджан.

По думите ѝ е важно да се види как да се осигури преноса на тази електроенергия през България и Турция, а също кога да се случи това, за да се осигурят количества за следваща зима.

„Бъдещият , който Азербайджан е договорил с ЕС, а именно изграждането на подземен кабел за пренос на електроенергия, ще бъде полезен и за нас като транзитна страна, когато бъде реализиран“, отбеляза Джедович.

Сръбският , който е на официално посещение в Азербайджан, каза по-рано днес, че двете страни имат много възможности за сътрудничество в областта на енергетиката.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО