И това лято в свищовското село Овча Могила е обявено бедствено положение заради липсата на вода, каза кметът Христан Христов

От близо месец жителите на село Овча могила страдат от безводие и с всеки изминал ден положението се влошава, каза за БТА кметът на свищовското село Христан Христов. По високите места на селото хората трайно нямат вода, особено в западната част. В близост до източната част има помпена станция, но там водата е много слаба, посочи той.
Кметът поясни, че в момента в селото е обявено безсрочно бедствено положение. По думите му преди седмица е имало пет аварии по 7-кирометровия довеждащ водопровод, който снабдява селото от водоизточника в село Червена, а днес също е имало две аварии.
Засегнати са много души от проблема с безводието, сред населението има недоволство и сериозни притеснения за зарази, допълни Христов. Той посочи, че специализираната болница за рехабилитация и Центъра за настаняване на лица с деменция, които се намират в селото, към момента функционират с помощта на помпи, които усилват налягането на водата. По думите му в гравитачното трасе се вливат още две помпени станции, които не изпомпват вода към населението, а тя се излива в деретата.
Няма доставени водоноски в селото, жителите се снабдяват с вода от три селски чешми, допълни Христов. Направено е всичко възможно да има лесен достъп до чешмите, ще бъдат поставени и указателни табели, че водата не е годна за пиене, заяви той.
Според кмета на село Овча могила заради политическата криза и смяна на правителствата проблемът с безводието не може да бъде разрешен вече няколко години. Общината има готови проекти за справяне с този проблем от четири години, които още не са приети, допълни той.
БТА припомня, че миналото лято в село Овча могила отново бе обявено безсрочно бедствено положение заради нарушено водоподаване. Тогава държавният резерв подпомогна селото с 20 000 литра бутилирана вода. Заради безводието миналата година се стигна до затварянето на специализираната болница за рехабилитация в свищовското село. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари