И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев

И трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, каза служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти по време на посещението си на гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“. Това е и начало на проект на Агенция „Митници“ за разширяване на всички ГКПП, започнахме взаимодействие с република Турция, допълни той.
Служебният премиер изтъкна доброто взаимодействие между България, Турция и Гърция по повод работата на тристранния комуникационен център на пункта.
От миналата година до сега 70%, че и повече са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата и това е благодарение на съвместните усилия на три държави, допълни той и каза още, че в турската област Одрин са 90% по-малко.
Усилията трябва да вървят съвместно – както за намаляване на нелегално пресичане на границата, така и за увеличаване на икономическото сътрудничество между държавите и нормалния начин на преминаване на границата на туристи и граждани, каза още Димитър Главчев.
Той поясни, че се предвижда разширение на „Капитан Андреево“ – както на самия пункт, така и изграждане на втори терминал малко по на-север, който да отделя трафика в посока Румъния или така наречения вертикален коридор север-юг.
Другото направление е да се разшири вторият пункт – „Лесово“ – „Хамзабейли“, с изграждане на навеси, повече ленти за преминаване, контролни везни и системи за дезинфекция.
Можем да обобщим, че и трите пункта за преминаване между България и Турция ще бъдат разширени, което е началото и един добър пример за всички пунктове на България. Ако само тук разширим, задръстване ще се появи при Румъния – „Дунав мост“ 1 и 2, или при Сърбия, отбеляза още Димитър Главчев.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обезпечи връзката между „Капитан Андреево“ и „Лесово“ със скоростен път, за да може при натоварен трафик да се ползват равностойно и двата пункта, посочи служебният министър Виолета Коритарова. Прави се транспортен анализ, за да се види кой е най-добрият вариант, който следва да бъде реализиран – нов път или ремонт на съществуващи, каза тя в отговор на въпрос. По нейни думи тази инфраструктура трябва да е с перспектива поне 50 години.
За ремонта на „Капитан Андреево“ се провежда обществена поръчка. Тя ще приключи не по-късно от края на месеца, отбеляза директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов. Реконструкцията предвижда както изграждане на навеси, така и нови трасета, които да вдигнат пропускателната способност на пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари