Игуменът на Бачковския манастир дари на Музея на коня в Стара Загора нагайка, която е била притежание на генерал Владимир Стойчев

Рекламирай в beZpartien.bg

Игуменът на Бачковския манастир Велички епископ Сионий дари на Музея на коня в Стара Загора нагайка, която е била притежание на генерал Владимир Стойчев, подарена му от Цар Борис III, пазена от духовника в светата обител. Това съобщиха от пресцентъра на Тракийски университет. 
„Смятам, че една такава ценност трябва да бъде споделена с повече хора и нейното място е именно тук, в този музей, където се съхраняват тези експонати от Третото българско царство, древности, които са много стари и са свързани с блажено починалите български царе и техните семейства. Те са и нещо много насъщно и навременно представено пред българското общество, тъй като връзката на всички наши велики достояния на миналото е жива и осезаема и представяйки артефакти от славното минало, ние даваме нов духовен заряд и пример за подражание у младите българи“, смята дядо Сионий и допълва, че „Именно тук, където се обучават 10 хиляди студенти, е важно да виждат тези древности и да ги свързват с миналото, но и да ги представят в бъдещето. Миналото е достойно и славно, но бъдещето предстои и наш дълг е не само да пазим миналото, но да градим такова бъдеще, което да прославя още повече България“.
„Ген. Владимир Стойчев има една от основните заслуги днес да имаме Музей на коня – той е един от основните двигатели на инициативата всички артефакти да бъдат съхранени и подредени в музейна експозиция през 1971 г. в София, която по-късно намира дом в Тракийски университет – Стара Загора“, разказа уредникът на Музея на коня Стойко Стойков.
Висшият духовник е посрещнат от ректора на старозагорската алма матер проф. д-р Добри Ярков. 
„Респект и почит към труда на г-н ректора за всичко, което прави той като ръководител за университета, респективно – за България и Европа. Желая на всички учащи, на това голямо и целокупно семейство да бъдат здрави, успешни, спокойни, да се уповават на Бог, да развиват своите таланти, да бъдат честити и щастливи в своето служение“, допълни Величкия епископ Сионий.
Музеят на коня и конния спорт има почти половин вековна история. Открит е на 6 март 1971г. във Висшия селскостопански институт в София от генерал Владимир Стойчев. Основател на музея е проф. Рангел Караиванов. На него дължим експозицията от каляски с впрегатна и ездова амуниция, от периода на  III – то българско царство , пренесена в  Стара Загора след пребазирането на факултета по зоотехника. През 1975 г. експонатите са преместени в Стара Загора и оттогава са под опеката на Тракийски университет. Възстановен и напълно обновен Музеят на коня беше открит на 20 май 2010 година. Експозицията е тясно свързана с царското семейство от периода на третото българско царство, както и с развитието на коневъдството в страната през този и последвалите го периоди.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *