Икономиката и сигурността са сред темите на дневен ред за избирателите в държавите от ЕС, смятат журналисти и медийни експерти

Икономиката и сигурността са сред водещите теми, които са на дневен ред за избирателите в държавите от Европейския съюз. Това казаха журналисти и медийни експерти по време на международната конференция „Нови хоризонти в журналистиката: Избори и демокрация“ в хотел „Хилтън“ днес.
„Европейските избори на фокус: Кои са големите въпроси, които носят гласове“ бе тема на панелна дискусия с участието на Паулина Грим – журналист в Yle, Финландия, Андраш Пету – основател и изпълнителен директор на Direkt36, Унгария и Тарек Ф. Кай – старши репортер във France 24, Франция. Модератор на разговора бе международният редактор в „Нова телевизия“ Яна Николова.
„Във Финландия ние сме известни с нашата добра социална система и система на здравеопазване. И сега хората, които са най-малко привилегировани като позиции, се надигат. Нашите данъци са високи и ние досега винаги с удоволствие сме плащали данъците, но сега ще видим промени в това отношение“, посочи Паулина Грим. По думите ѝ икономиката е важна за гражданите на Финландия. Искаме да видим как тя расте, искаме да има внос на неща, които са устойчиви, смята Грим.
Според нея на дневен ред е още темата за сигурността, свързана с Русия, както и миграцията. Това са най-важните неща и за съжаление темата за околната среда не е в този списък, допълни тя.
Парите и сигурността са основните теми в Унгария, просто казано, посочи Андраш Пету. По думите му войната, която се води само на няколкостотин километра от Унгария е проблем както за страната, така и за останалата част от Европа. Същевременно икономическите проблеми са тежки за Унгария, ние имахме най-високата инфлация в Европа, каза Пету. Допълни, че с различни вариации това според него са темите на дневен ред и в останалата част от континента.
Според Тарек Ф. Кай основните теми, които вълнуват французите преди изборите за Европейски парламент, са свързани с покупателната способност, инфлацията, заплатите, пенсиите, престъпността, миграцията, опазването на околната среда, международните кризи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари