НачалоБългарияИкономист: 1-ви януари 2024г. не е правилната дата за България да влезе...

Икономист: 1-ви януари 2024г. не е правилната дата за България да влезе в Еврозоната

Рецесия през 2023г. и невъзможност България да влезе в еврозоната през 2024г. прогнозира икономистът Стоян Панчев в предаването “Денят на живо” по NOVA .

“Не трябва да сменяме еврото на 1-ви януари 2024г. Това бързане да влезем в еврозоната е о бързането на Германия да изключи последните си ядрени централи при най-високата цена на електричеството в последните 40 години”, каза Панчев.

Според него в момента еврозоната е в много тежка ситуация. “Това е рекордна инфлация от последните 40 години. В Германия толкова високи не е имало от 50-те години на 20ти век. Цялата зона е в тежка криза”, смята икономистът.

По думите му 1-ви януари 2024г. “не е правилната дата” за България да влезе в еврозоната, защото “не е подходящо в тежка криза да сменяме паричната си система”. Той определи това като “неразумно”.

Рисковете са повече от плюсовете на този етап, смята още Панчев.

“Не е моментът, когато се случва някаква голяма промяна, ние да премахнем 25 години работещ валутен борд и да взимаме нова парична система”, обясни той. По думите му промяната няма да има голям ефект върху те на гражданите. Като евентуални проблеми той изтъкна превалутирането и преминаването от валутен борд в евро. За пример Панчев даде двете страни с най-висока инфлация към момента в – Естония и Литва. “И двете страни са имали валутен борд и са влезли в евро. Доказано е и от академична гледна точка, че равиш ли този преход от борд в евро, се получава допълнителен натиск нагоре в цените”, поясни Панчев.

Това заяви Стоян Панчев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS
Рецесия през 2023г. и невъзможност България да влезе в еврозоната през 2024г. прогнозира икономистът Стоян Панчев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

“Не трябва да сменяме еврото на 1-ви януари 2024г. Това бързане да влезем в еврозоната е като бързането на Германия да изключи последните си ядрени централи при най-високата цена на електричеството в последните 40 години”, каза Панчев.

Според него в момента еврозоната е в много тежка ситуация. “Това е рекордна инфлация от последните 40 години. В Германия толкова високи цени не е имало от 50-те години на 20ти век. Цялата зона е в тежка криза”, смята икономистът.

По думите му 1-ви януари 2024г. “не е правилната дата” за България да влезе в еврозоната, защото “не е подходящо в тежка криза да сменяме паричната си система”. Той определи това като “неразумно”.

Рисковете са повече от плюсовете на този етап, смята още Панчев.

“Не е моментът, когато се случва някаква голяма промяна, ние да премахнем 25 години работещ валутен борд и да взимаме нова парична система”, обясни той. По думите му промяната няма да има голям ефект върху заплатите на гражданите. Като евентуални проблеми той изтъкна превалутирането и преминаването от валутен борд в евро. За пример Панчев даде двете страни с най-висока инфлация към момента в Европа – Естония и Литва. “И двете страни са имали валутен борд и са влезли в евро. Доказано е и от академична гледна точка, че направиш ли този преход от борд в евро, се получава допълнителен натиск нагоре в цените”, поясни Панчев.

Икономисти: Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки

Има два подхода, които могат да помогнат за справянето с инфлацията у нас, смята икономистът. “Единият е българските политици и институции да направят нещо. Това е възможно по линия на намаляване на дефицита в бюджета. Проблемът при свиването на бюджета, обаче е, че могат да пострадат капиталовите разходи на държавата и социалните програми”, обясни той. “За да спре ръста на инфлацията обаче трябва да се премине през някаква икономическа болка”, допълни Панчев.
Вторият подход е външен и вече се наблюдава извън България. “Големите централни банки започнаха да повишават лихвите. Това също ще има болезнен ефект”, каза още икономистът. Той обясни, че повишаването на лихвите ще затрудни изплащането на кредитите на фирми и частни лица.

Неговата прогноза за следващата година е, че ще има рецесия, каза още Панчев.

“Това, което могат да направят хора е да премислят своите разходи, да се подготвят добре за зимата и да проведат разговор със своя работодател, за да се направи индексация на тяхното заплащане”, съветва той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО