НачалоБългарияИлияна Йотова: Акад. Денков дава надежда за съставяне на програмен кабинет

Илияна Йотова: Акад. Денков дава надежда за съставяне на програмен кабинет

Успокояващо е това, което чуваме от акад. Денков. Готви се програмна декларация, около която да се сформира кабинет. Ще започнат разговори поотделно с политически партии. След о а каза, че първите дни на новата година ще връчи се надявам да има правителство. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Още от деня“ по .

Тя коментира и думите на акад. Денков, че ако парламентът не подкрепи предложените от тях приоритети, ще върнат мандат не.

Когато нямаш подкрепа и си даваш сметка, че всеки парламентарен ден ще бъде много труден. Всяко едно действие на правителството ще търси подкрепа от различни политически партии. Това е много трудно. Аз лично одобрявам едно такова решение, каза вицепрезидентът.

Относно думите на президента Радев към „“, Йотова обясни: Това е мнението на президента. Той им помогна много те да имат политическа кариера. От тук нататък те са отделна политическа формация и носят своята отговорност.

По отношение на първия мандат и окабинета „Габровски“, вицепрезидентът отбеляза: Този кабинет не можеше да сработи. Каквито и хора да се предлагат става дума за политически мандати. И неговата програма и състава носят своята политическа отговорност. Този кабинет нямаше как да мине, защото ГЕБР не е изляла от изолацията, в която влезе през 2020 г.

Йотова попита защо е необходими на кабинетите да се поставя срок. Това създава допълнителна атмосфера на несигурност, нещо което трябва да изтърпим, защото после ще има по-добър избор. Ако е така нека раво минем към този избор, допълни тя.

Йотова коментира и връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

Ние много внимателно следим какво представят политическите сили. Техните заявки и предложения в целия спектър на . Първо и важно условие – кой ще даде най-добрата картина за България. Много безадресно се говори за кризи. Нека видим кой какви решения предлага за решаване на тези кризи. Второто условие – кой има най-голям шанс за съставяне на кабинет, посочи Йотова.

Служебният кабинет за няколко месеца направи толкова много за Шенген, колкото не бяха направени през последните 10 години. Знам още от 2011 г. как се развива този процес. Има геополитически проблеми, затова все още с да не сме част. Има и вътрешнополитически проблем, говоря за Нидерландия. Има и грешки на българската дипломация. Служебните министри действаха изключително силно и решително. Тези два месеца работа на българската дипломация и президент направиха възможно да имаме дата и месец за догодина България и Румъния да бъдат приети в Шенген, добави Йотова.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО