Илияна Йотова: Европа трябва да се съсредоточи върху решаването на конфликтите и проблемите в страните, които са източник на незаконна миграция

Европа трябва да се съсредоточи върху решаването на конфликтите и проблемите в страните, които са източник на незаконна миграция, а не само да лекува последствията от тези процеси. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на срещата ѝ на „Дондуков“ 2 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
Йотова коментира и новия Пакт за миграцията и убежището, който наскоро беше приет от Европейския съюз. Като част от това законодателство България ще има решаващо значение и по-големи правомощия по отношение на реадмисията, подчерта вицепрезидентът. Посланик Уянък подчерта, че Турция полага всички усилия, за да възпира нелегалния трафик към Европейския съюз. 
Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция също бяха обсъдени от вицепрезидента и посланика. Изразена беше увереността в силата на културната дипломация и необходимостта от взаимно опознаване между народите. Посланик Уянък представи предложението на турската страна за откриването на турски културен център в България, както и на България в Турция. Вицепрезидентът разказа идеята, за която работи от няколко години, първо България да създаде своя национален културен институт по примера на Гьоте институт, Сервантес и др., който да работи с други културни институции в Европа. Такава национална институция имат всички държави членки на Европейския съюз, както и Турция.
Сред темите на разговора между вицепрезидента и турския посланик беше и задълбочаването на двустранните отношения в областта на търговията, енергийната свързаност, туризма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари