НачалоЗдравеИлко Семерджиев: Ако не се вдигне здравната вноска, няма как цените на...

Илко Семерджиев: Ако не се вдигне здравната вноска, няма как цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани

„България има едно от най-евтините здравеопазвания в рамките на ЕС“. Това каза пред здравният експерт и бивш министър на здравеопазването д-р Илко и уточни, че България разходва за една година около 600 евро на глава от населението публични , доо няма страна в ЕС, която да е под 3 хиляди евро на глава от населението.
България е на първо място в ЕС по брой болници на население, сочи представително изследване за достъпа до здравни грижи на „Тренд“ и Експертен клуб за и . В страната има 53 болници на 1 млн. души. 37% от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47% не. 80% от пациентите са недоволни, че не могат бързо да посетят личния си лекар или да стигнат до лекар-специалист.

В допитването най-голямо е неодобрението за доплащането на лекарствата. Всеки пети е спирал назначените му лекарства поради липса на пари. 53% виждат сериозен проблем при те за прегледи. 27 на сто не са посетили лекар-специалист поради липса на средства.

Достъпът до здравни грижи в страната е доста по-бърз спрямо останалите европейки държави, коментират експертите, но пациентите доплащат 40% от здравните разходи.
Според д-р Семерджиев, ако не се увеличи здравната вноска, няма как цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани спрямо темпа на инфлацията.

„Не се събират вноските от близо 1 милион здравноосигурително задължени лица, което е административен проблем и би трябвало да се реши бързо. Ако се постигне нормална събираемост, ще има значително повече средства. Поне 800 милиона до 1 млрд. ще се влеят в системата“, посочи експертът.

По думите на бившия министър на здравеопазването лекарствената политика е в изключителна криза:

„Министър Асена Сербезова, която е фармацевт по , вместо да санира този проблем, тя го утежни допълнително, увеличавайки публичните разходи в НЗОК за лекарства, но не намали по никакъв начин доплащането, което е 80% от всички видове доплащания в здравната система“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО