Има агресивна конкуренция при търсене на специалисти по здравни грижи от всички лечебни заведения, каза главната медицинска сестра в УМБАЛ „Света Анна“ Марияна Колева

Има агресивна конкуренция при търсене на специалисти по здравни грижи от всички лечебни заведения. Това заяви пред журналисти Марияна Колева, директор „Здравни грижи“ и главна медицинска сестра в УМБАЛ „Света Анна“. По думите ѝ болниците в София са почти 100, а се очаква 150 студенти да завършат Медицинския факултет в София. Този недостиг прави управленската ни дейност изключително трудна, коментира Колева.
Двайсет и две години съм главна медицинска сестра и никога не си е мислила, че ще се говори за кадрови проблем, заяви също тя. Работата е тази отпреди 15 години, но работим с по-малко специалисти, добави също тя. И обяви, че увеличението на основните заплати от началото на лятото е една от стъпките, предприети в „Света Анна“ за привличане на млади кадри и задържане на досегашните специалисти. Основната заплата се е повишила от 1500 на 2000 лв., посочи Колева.
Парите не са достатъчни, трябва да се подобрят условията на труд, медицинските специалисти да се разтоварят от напрежението и работата, счита д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор на УМБАЛ „Света Анна“. Усещаме все по-сериозен недостиг на медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, потвърди тя. И добави, че когато няма достатъчно специалисти, цялото качество на медицинската помощ се влошава. В момента търсим около 200 специалисти по здравни грижи, което е малко над 30% от общия брой на специалистите, добави тя. Специалистите, които се обучават в момента, са недостатъчно, за да запълнят дефицита. Много повече сестри напускат системата от тези, които влизат в нея, посочи още д-р Георгиева. Тя изрази надежда, че обществото също ще се включи в усилията, за да се направи професията на медицинската сестра престижна.
Проблемът с кадровата криза бе тема на конференция в болница „Света Анна“. Събитието бе организирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в партньорство с ръководството на столичната болница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари