Има нежелание на българските институции да се съобразяват с практиката на Съда в Страсбург, коментира адв. Стоян Мадин

Основното нещо, което забелязваме, не е свързано толкова с необходимост от някаква законодателна промяна, но има едно нежелание на българските институции да се съобразяват с това, което е установила практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това коментира Стоян Мадин – изпълнителен директор на Фондация „Български адвокати за правата на човека“, който отчете дейността по Проект ACF 59 “Международните правозащитни стандарти на фокус“ на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.
Проектът е реализиран в рамките на Фонд „Активни граждани България“, с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., посочи той. Мадин отчете, че проектът е с продължителност от 55 месеца – от 16 октомври 2019 г. до 30 април 2024 г. и с бюджет от близо 150 хиляди евро.
Целта на проекта беше чрез разнообразни дейности да направим опит да повишим осведомеността на гражданите и да подобрим средата, да извадим проблемите и въпросите, свързани с правата на човека пред скоба, каза адв. Мадин. Той посочи, че една от основните дейности е била воденото на стратегически дела, сред които такива, свързани със засягане на правото на личен и семеен живот и международното право на убежище, случаи на домашно и полицейско насилие.
„Една част от делата приключиха успешно, други – не. По тези, които не постигнахме значим успех, имаме заведени и регистрирани жалби пред Европейския съд за правата на човека“, посочи адв. Мадин. Въпреки че проектът приключва, адвокатите, които са се заели със случаите, ще си ги довършат, допълни той. По думите му в някои от казусите съдилищата не са поискали да отстъпят от възприетата от тях съдебна практика.
Адв. Мадин отчете, че в рамките на проекта са изготвили становища до национални институции и Комитета на министрите, направили са бюлетин за правата на човека, като за целта са подбрани значими и актуални решения на Съда в Страсбург и са организирали лекции за млади юристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари