Има образувано досъдебно производство във връзка със завишени параметри на обществена поръчка, каза в Благоевград Кирил Ценкин

Рекламирай в beZpartien.bg

Заместник-министърът на МВР Кирил Ценкин коментира образувано досъдебно производство във връзка с обществена поръчка. На журналистически въпрос за причините, Ценкин посочи, че обществената поръчка е започнала през 2018 г., обжалвана е, а през 2022 г. Върховният административен съд потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 г. параметрите на тази поръчка са били завишени и от 300 млн. тя става над 380 млн., каза още зам.-министърът на МВР.
Ние, като ново правителство, нямахме възможност да я прекратим, защото това щеше да доведе до наказателни процедури спрямо страната ни, каза още Кирил Ценкин. 
Както БТА предаде, от Софийската градска прокуратура съобщиха, че през август м.г. е образувана прокурорска преписка във връзка с подаден сигнал от МВР. В сигнала са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад.
Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от ЗОП.
Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство. 
Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 млн. лева. По наказателното производство няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем, съобщават от прокуратурата и допълват, че разследването по случая продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *