Има отлични предпоставки за издигането на отношенията на България и Япония на равнище на стратегическо партньорство, смята Мария Ангелиева

Традиционните приятелски връзки между България и Япония, стабилното сътрудничество и обмен във важни области като политическия диалог, икономиката, инвестициите, културата, образованието, науката и технологиите са отлични предпоставки за по-нататъшното развитие на двустранните отношения и издигането им на равнище на стратегическо партньорство. Това посочи заместник-министърът на външните работи Мария Ангелиева, която прие японска делегация, ръководена от парламентарния заместник-министър на външните работи Ясуши Хосака, информира министерството на своята интернет страница.
Японският дипломат даде висока оценка за продължаващата подкрепа на България към Украйна, като бе обсъдена възможността за сътрудничество между двете страни в процеса за следвоенно възстановяване на Украйна.
Визитата се осъществява в контекста на отбелязването през тази година на троен юбилей в българо-японските отношения – 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения.
Българската страна вижда голям потенциал за задълбочаване на взаимодействието в търговско-инвестиционната сфера, туризма и обмена между младите хора, както и във високите технологии и иновациите, в т.ч. изкуствения интелект и полупроводницитe. В тази връзка бе споделено задоволство от развитието на сътрудничество между Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (INSAIT) и Японската агенция за изследвания и развойна дейност (RIKEN) и компания Тойота.
Ангелиева приветства успешното сътрудничество с Япония в областта на официалната помощ за развитие за страните от Западните Балкани и проведения през февруари в София семинар на тема „Подобряване на разбирането за управление на риска от бедствия”. Сподели готовността ни за продължаване на съвместната работа в тази област и желанието ни за разширяване на нейния обхват отвъд досегашните сфери на овладяването на бедствия и насърчаване на малките и средни предприятия. 
Двете страни обмениха мнения по актуални въпроси от международния дневен ред. Отбелязано бе сходството на позициите на България и Япония по военната агресия на Русия в Украйна, ситуациите в Близкия Изток и Азия. 
Дипломатическите отношения с Япония са установени на 12 октомври 1939 г. и временно прекъснати в периода 1944 – 1959 г. България открива свое посолство в Токио през 1964 г., а Япония в София  – през 1966 г. През 2024 г. отбелязваме 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения, сочи информация на МВнР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари