„Има такъв народ“ също излезе с декларация по повод на конференция, организирана в Софийския университет

Рекламирай в beZpartien.bg

„Има такъв народ“ също излезе с декларация по повод конференцията, организирана в Софийския университет, свързана с българските евреи. Декларацията от трибуната направи председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. Той посочи, че явно хората в тази зала не мислят, когато се представят факти и се говорят истини от трибуната. 
Днес, 3 април, в Ректората на Софийския университет ще се има среща дискусия на тема „Патология на едно честване“. Като анонс се посочва, че дискусията е по повод манипулациите за 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, като е сложен в кавички изразът – спасяването на българските евреи, което едва ли случайно. Всеки един от тези участници в дискусията е апологет на идеята, че през Втората световна война България не е спасила българските евреи, а е извършила държавен и системен антисемитизъм, заяви Тошко Йорданов.
Той визира имената на организаторите на срещата дискусия. „Румен Аврамов е икономист и самозван историк. През 2012 г. с Българския Хелзински комитет той издава книга „Спасение и падение“, в която защитава тезата, че в България е имало държавен антисемитизъм“, посочи Йорданов. Той последователно цитира и останалите организатори от срещата-дискусия и отбеляза, че никой от организаторите не е критикувал побоя на Християн Пендиков, нито палежа на културния клуб „Иван Михайлов“, нито фалшивия вагон с надпис БДЖ в Мемориалния комплекс на Холокоста в Скопие.  
В контрапункт Тошко Йорданов цитира думи на Сами Рафаел, който е съвременник на онези драматични събития през Втората световна война и създател на Парашутните войски в Израел, седем пъти награждаван от държавата Израел. 
Нагла лъжа е твърдението, че България е предала на хитлеристите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта 11 734 евреи от Беломорието и Вардарска Македония. Това не е вярно. Това е нагла лъжа. Трябва да се знае, че тогава Айхман и Дюнекер бяха упълномощени от Хитлер с неограничени права върху тези територии, окупирани от фелдмаршал Лист. Именно те направиха всичко евреите от Вардарска Македония и Беломорието да бъдат предадени, се посочва в цитата, приведен от Рафаел. 
Председателят на „Има такъв народ“ посочи в декларацията, че организаторите на днешната среща-дискусия са „псевдоинтелектуалци, които са не просто лъжци, но и двойни морални предатели и към българите, и към евреите“.  Хайде, сега пак се възбудете в тази зала, обърна се Тошко Йорданов към депутатите. 
По-рано днес и от „Възраждане“ излязоха с декларация във връзка с въпросната дискусия и настояха ректорът на Софийския университет и организацията на евреите „Шалом“ да се разграничат от подобни опити за фалшифициране на историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *