Имаме увереност, че на предстоящия вот утре всичко ще премине нормално, каза Георги Гвоздейков пред представители на ПАСЕ

Подготовката на изборите протече при добра координация с Централната избирателна комисия и имаме увереност, че на предстоящия вот утре всичко ще премине нормално. Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщи пресцентърът на ведомството.
Гвоздейков, служебните министри на вътрешните работи Калин Стоянов и на електронното управление Валентин Мундров, както и постоянният секретар на Министерството на външните работи Светлан Стоев се срещнаха днес с представители на ПАСЕ. Делегацията е на посещение в България, за да наблюдава провеждането на предстоящите избори за Народно събрание и за членове на Европейския парламент.
Процесът по организация е преминал безпроблемно и всяка от институциите е изпълнила своите дейности в срок, посочи Гвоздейков и добави, че работата на международните наблюдатели е от изключителна важност.
До момента в структурите на МВР са получени 388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи Калин Стоянов. „Чрез интерактивната географска карта, която въведохме за първи път миналата година, в реално време контролираме постъпилите сигнали. Това дава възможност да вземаме необходимите решения за пренасочване на сили и по този начин да избегнем ситуации, при които може да има купуване на гласове“, каза още министърът.
„Направихме всичко необходимо, за да осигурим прозрачност при удостоверяването на машините за гласуване, като за първи път предоставихме възможност регистрираните партии, неправителствени организации и други, съгласно чл. 213а, ал. 3 от Изборния кодекс да участват в процеса“, посочи Валентин Мундров. Той информира също, че всички устройства за видеонаблюдението в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете са доставени по предназначение. Излъчването и записите от тях ще бъдат достъпни на адрес https://evideo.bg/
Българите зад граница ще гласуват в 769 избирателни секции в общо 60 държави, заяви постоянният секретар на Министерството на външните работи Светлан Стоев. „В 57 страни ще се проведат и двата вида избори, а само в три държави, където България няма дипломатически представителства, няма да се гласува за членове на Европейския парламент“, допълни той. По думите му 245 машини вече са изпратени в чужбина за секциите, в които на предходните избори са гласували повече от 300 човека.
Деветчленната делегация от ПАСЕ, водена от Олексий Гончаренко (Украйна), е в България от 7 юни и ще остане до 10, за да наблюдава провеждането на предсрочните парламентарни избори утре. Делегацията ще направи изявление на следващия ден след изборите – понеделник, 10 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари