Индустриална зона „Еленино“ в Стара Загора ще получи финансиране от почти 14 милиона лева, каза министърът на иновациите Росен Карадимов

Индустриална зона „Еленино“ в Стара Загора ще получи от Министерството на иновациите и растежа безвъзмездна финансова помощ от почти 14 милиона лева. Това каза пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Спечеленият проект е за изграждане на инфраструктура в Индустриалната зона, а дейностите трябва да бъдат завършени до 1 януари 2026 година. 
На пресконференцията присъстваха още областният управител Ива Радева, кметът на общината Живко Тодоров, заместник-кметът Радостин Танев, заместник-председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Деляна Иванова и изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев. 
Самоучастието в проекта е между три и четири милиона лева. По думите на Карадимов заслугата на Министерството е, че са въведени много коректни правила при оценката на тези проекти. Той изтъкна, че няма как проект като този да не спечели. „Паркът в Стара Загора печели при тежка конкуренция с предварителна бонификация с парковете в Северна България. Така е заложена програмата, че на старта на състезанието те имат бонус за това, че са в определени райони“, обясни той и посочи, че старозагорският парк е сред трите одобрени проекта в Южна България, заедно с тези в Бургас и Сливен. „Индустриалният парк е двигателят на икономическия растеж“, каза още министърът и посочи, че ако няма изградена инфраструктура и логистика, инвестиции няма как да дойдат. „Съвременните индустриални паркове ще бъдат с такова производство, че според моите прогнози, те ще дадат високо платена квалифицирана работна ръка на поколението до 30-35 години, а това е ключово важно“, каза още Росен Карадимов. По думите му развитието на производства, които изискват високо платена и високо квалифицирана работна ръка, предполага и задържането на младите хора в региона. Мултиплицираният ефект на индустриалните паркове е огромен, подчерта той и поздрави кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за неговите заслуги за спечелването на този проект. 
Росен Карадимов отбеляза още, че с акт на Министерски съвет е променена и стратегията на Българската банка за развитие и е освободено финансирането на индустриалните паркове в частта на грантовата схема, която получават. „В конкретния случай за Стара Загора това са само държавни и общински структури и лимитът на банката е неограничен и по отношение на размера над безвъзмездната финансова помощ. Това означава, че паркът в Стара Загора може да кандидатства и преговаря и да получи финансиране в огромен размер, което надхвърля помощта, докато изчака изграждането на съответния парк и получаването на средствата от тази помощ“, обясни Карадимов. 
Той коментира още, че към Министерството на иновациите и растежа е Българската агенция за инвестиции. По думите му Агенцията може да осигури за съответните финансови и нефинансови стимулиращи мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. 
Смисълът на подобни проекти е привличането на инвестиции и осигуряването на работни места, това е прекият ефект за хората, каза Живко Тодоров. Той благодари на министър Карадимов за коректното отношение и за реалната и обективна оценка на министерството при разглеждането на проектите. Той напомни, че в Стара Загора отдавна се поставя въпросът за терените на Еленино. С реализирането на този проект ще имаме една напълно готова индустриална зона, подходяща за инвеститори, включително и от високотехнологични компании с висока добавена стойност, коментира той и допълни, че вече има и конкретен интерес от страна на инвеститори. Живко Тодоров посочи още, че по отношение на терена на Летище – Стара Загора се водят преговори с Министерството на икономиката, които са много ползотворни. Търси се начин, по който Община Стара Загора да придобие летището, след което ще можем да се възползваме от различни финансови инструменти за изграждане на инфраструктура, коментира той. 
Радослав Танев подчерта, че този проект е от изключителна важност за развитието на втората част на Индустриален парк „Загоре“. Дейностите включват както изграждане на водопровод и канализация, така и пълна реахбилитация на пътя. „Това ще спомогне изключително за развитие на тези терени“, посочи той. По думите му вече е привлечен един инвеститор, водят се и преговори с втори. На практика това означава, че при приключване на дейностите през 2026 година поне половината от Индустриална зона Еленино ще бъде разпродадена, затова се мисли и за трети етап на индустриална зона „Загоре“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари