Информационна кампания за коклюш е проведена в ромския квартал в Кюстендил

По инициатива на общественици от ромския квартал „Изток“, в Кюстендил се е състояла лекция за превенция на заболяването коклюш, съобщи за БТА един от организаторите на срещата Стефан Лазаров. Две бебета от ромския квартал в Кюстендил починаха преди дни в София от коклюш.
Лекцията е била част от информационна кампания, посветена за превенция и борба срещу заболяването, като в нея е участвала д-р Илияна Кръстева от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
„Хората са уплашени и масово посетиха лекцията. Някои дори предаваха с телефоните си директно, за да могат да видят още хора, останали по домовете си заради дъжда. Всички получиха материали за това как да се предпазят, колко време трае карантината, както и за това кои са най-застрашени от заболяването“, разказа Лазаров. 
Случаите на кокшлю в в Кюстендилска област от началото на месеца са осем, каза за БТА д-р Илияна Кръстева от РЗИ. Последните потвърдени случаи от днес са три – два в Кюстендил, в едно семейство извън ромския квартал, където са заболели възрастен и дете. В Дупница има случай на едногодишно дете. Постоянно има случаи със съмнения, каза д-р Кръстева. 
Тя посочи, че всички новородени, включително и в ромския квартал се следят за направените имунизации. Има предписания към личните лекари отново да прегледат имунизациите на пациентите в листите си, допълни д-р Кръстева.
Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, каза служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по-рано днес в интервю за БНТ. От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари