Инспекцията по труда в Плевен е издала 85 разрешения за работа на непълнолетни от началото на годината

От началото на годината Дирекция „Инспекция по труда“ в Плевен е предоставила 85 разрешения за работа на непълнолетни. Това съобщи за БТА директорът на институцията Радослава Иванова. 
Отчита се увеличение на издадените разрешителни в сравнение със същия период на 2023 г., когато те са били 61. Младежите се наемат предимно за секторите хотелиерство, ресторантьорство и търговия.
Иванова припомни, че непълнолетните младежи могат да работят само след предварително предоставено разрешение от Инспекцията по труда. Инициативата по издаването на разрешенията е на работодателя. От страна на родителите не се изисква декларация или разрешение за това, че детето им желае да работи.
„В България минималната законоустановена възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение се уведомява Прокуратурата за стартиране на наказателно производство“, подчерта Иванова.
Тя допълни, че процедурата по наемането на непълнолетните е подробно описана на сайта на Главната инспекция по труда. Създадена е организация разрешенията да се издават по-бързо от установения седемдневен срок. „Реално от работодателя се изискват документи, каквито той би трябвало да осигури, независимо дали на работното място ще полага труд непълнолетно лице или пълнолетно“, каза още директорът на Инспекцията по труда в Плевен.
Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 06:00 ч. сутринта.
От Инспекцията по труда напомнят на младежите, които ще полагат труд, че преди започване на работа трябва да получат екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите (НАП) и длъжностна характеристика. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари