Институциите в Перник обсъдиха повишения обем на язовир „Студена“ през последните дни

Покачилият се през последните дни обем на язовир „Студена“ събра на среща управителя на „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) ООД Перник инж. Борислав Иванов, областният управител на Перник Людмил Веселинов и кметът на общината Станислав Владимиров, съобщиха от „ВиК“.
На срещата е обсъдена ситуацията с обема на язовира, както и количество вода, което се изпуска с оглед предстоящите дни, в които се очакват интензивни валежи и увеличен притока към водния обект.
Управителят на „ВиК“ обясни, че през почивните дни са направени опити да се изпуснат по-големи водни количества, за да се увеличи свободния обем в язовира. Вследствие на това река Струма, в района на село Студена, е повишила драстично нивото си, което е наложило изпускане на по-малко количество вода от язовира. 
Към момента ситуацията е спокойна, а обемът на язовир „Студена“ намалява значително, отчитат от „ВиК“. Въпреки това ще се предприемат действия в критичните точки по поречието на реката в района на село Студена, за да не се стига да критични ситуации. В останалата част на Струма към момента нивата са ниски и не се очаква съществено повишаване през следващите дни. 
По данни на „ВиК“ – Перник водният обем на язовир „Студена“ е приблизително 24,5 млн. кубични метра при капацитет от 24,2 млн. кубични метра. Изпускат се 5 300 кубични метра в секунда.
Припомняме, че заради увеличения воден приток към язовира, част от обема му беше изпуснат през март т.г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари