Институтът GATE е инициатор за подобряване на пространството около кампус „Лозенец“ на Софийския университет

Институтът GATE е инициатор за подобряване на околното пространство на кампус „Лозенец“ на Софийския университет (СУ). Подкрепен от Факултета по математика и информатика (ФМИ), Физическия факултет и Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“, GATE отправи предизвикателство към бъдещите ландшафтни архитекти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) да подготвят концепция за развитие на околната среда на кампус „Лозенец“. Това съобщиха на сайта си от СУ.
Идеята е в унисон с ценностите, дейността и едно от направленията на институт GATE „Градове на бъдещето“, което извършва приложни изследвания, свързани с различни аспекти на градската среда.
На 3 юли 2024 г. студенти от 4-и курс специалност „Ландшафтна архитектура“ в УАСГ ще представят своите проекти, иновативни идеи и решения. Събитието ще се състои в новата високотехнологична сграда на GATE.
Студентите ще запознаят присъстващите с различни подходи към ландшафтния дизайн, базирани на теренни изследвания, проведени като част от предпроектното проучване. Ще демонстрират практически своите знания и умения за създаване на една по-устойчива и приятна среда.
В кампус „Лозенец“ са разположени институтът GATE, ФМИ, Физическият факултет и Факултетът по химия и фармация на СУ; Центърът за върхови постижения „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ (УНИТе); Центърът за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ – Clean&Circle, както и един от лабораторните комплекси на Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии.
Жури, съставено от представител на УАСГ и на всички изследователски структури и факултети, разположени в кампус „Лозенец“, ще отличи трите най-добри идейни решения, които ще получат награди от GATE.
Целта на инициативата е да въвлече младите таланти в ладшафтната архитектура в реален казус, в който да покажат своите умения си. В същото време, резултатът от работата им ще е от реална полза за подобряване на едно от еблематичните за науката места, за да стане то по-зелено, по-красиво и вдъхновяващо.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари