Интелектуалци питат с отворено писмо кмета на Бургас за съдбата на списание „Море“

В отворено писмо до кмета на Бургас Димитър Николов и заместник-кмета по култура и вероизповедание Диана Саватева, разпратено и до медиите, група интелектуалци отправят запитване за официалната позиция на кметското ръководство за развитието на общинското списание „Море“. Писмото е подписано от проф. Михаил Неделчев, доц. Йордан Евтимов, Петър Чухов, Марин Георгиев, проф. Кирил Топалов, проф. Александър Шурбанов, проф. Алберт Бенбасат, проф. Пламен Антов, д-р Митко Новков и Здравка Евтимова. 
„С огорчение научаваме, че са взети решения за цялостно преструктуриране на ситуацията около издаването на списание „Море“. Свидетели сме през годините, че апетити за подобно посегателство са изразявани неведнъж, което е довеждало до срив в ритъма на изданието и в сгромолясване на неговия престиж в очите на националната и бургаската читателска аудитория. Тъй като някои от нас са членове на Художествения съвет на списание „Море“, а всички сме пристрастни и вдадени в случващото се в бургаския литературен и художествен живот, изразяваме учудването си, че такива важни решения са взети без каквато и да е консултация с членовете на Художествения съвет и редовните автори на списанието. Повечето от нас са участвали с текстове и с отзиви още в първия вариант на Христо-Фотевия и Недялко-Йордановия алманах „Море“ и наистина ни боли за съдбата на това важно за цяла културна България издание“, пишат те в писмото. 
Освен искане за официална позиция за развитието на списанието, те изразяват и и готовност за попълване на редакционния състав след кончината на поета Росен Друмев. Предложението им е да бъдат създадени два екипа от редактори, които да се сменят в рамките на годината и да правят по два броя, като запазването на щатното място на писателя Иван Сухиванов като водещ редактор на списанието ще осигури толкова важната приемственост спрямо Недялко-Йордановото и Христо-Фотевото наследство.БТА припомня, че в средата на април сдружение „Бургаска писателска общност“ обяви, че писателят и поет Ваньо Вълчев е избран единодушно за почетен председател на сдружението, както и че новоизбраният на 13 април Управителен съвет е решил следващият брой на списание „Море“ да има двама нови редактори – писателя Динко Динков и поетесата Бина Калс. В творческия състав важно място ще заеме и новоизбраният председател на сдружението Ваньо Въчев, а новата концепция за съдържанието и визията на общинското списание трябва да бъде готова до 8 май. Месец по-рано писателят Николай Фенерски бе избран за председател на сдружението, като той пое поста от дългогодишния ръководител Роза Боянова. Списание „Море“ започва съществуването си като литературен алманах „Море“ през 1980 г. През 1992 г. литературния алманах е закрит от общинарите, като по това време главен редактор е Христо Фотев. През 2009 г. изданието е възстановено като списание, което излиза четири пъти годишно. Редактори са Иван Сухиванов, Росен Друмев и Георги Ингилизов. През 2010 г. е създаден и алманах с името „Бургас“. Местната литературна общност прави няколко опита да закрие списанието, подобно на алманаха. Благодарение на институционалната защита на кмета Димитър Николов това не  се случва и списанието продължава да излиза и да дава трибуна на изтъкнати български автори. Запазва и авторитета си на една от културните емблеми на града, пише в сайта на Община Бургас за списанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари