НачалоИкономикаИрландският контролен орган глоби "Инстаграм" с 405 млн. евро по дело за...

Ирландският контролен орган глоби „Инстаграм“ с 405 млн. евро по дело за лични данни на тийнейджъри

Ирландски регулаторен орган наложи на „Инстаграм“ голяма глоба, след о разследване установи, че платформата за социални е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри в нарушение на строгите правила на Европейския съюз за защита на личните данни, съобщи Асошиейтед прес.
Ирландската комисия за защита на данните съобщи в имейл, че миналата седмица е взела окончателно решение да наложи глоба на компанията в размер на 405 млн. евро.
Наказанието е второто по големина, наложено съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни, след като миналата година регулаторите на Люксембург глобиха „Амазон“ със 746 млн. евро.
От компанията майка на „Инстаграм“, „Мета“, която е собственик и на „Фейсбук“, заявиха, че макар и да са взаимодействали ълно с регулаторните органи по време на разследването, „не сме съгласни с начина, по който е изчислена тази глоба, и възнамеряваме да я обжалваме“.
то на ирландския надзорен орган се съсредоточи върху начина, по който Инстаграм показва личните данни на потребители на възраст от 13 до 17 години, включително имейл адреси и телефонни номера. Разследването започна, след като специалист по данните установи, че потребители, включително и такива под 18 години, преминават към бизнес акаунти и в профилите им се показва информация за контакт. Потребителите очевидно са го правили, за да виждат статистически данни за това колко харесвания получават публикациите им.
„Инстаграм“ заяви, че разследването е фокусирано върху „стари настройки“, които са били актуализирани преди повече от година, и оттогава има актуализация за поверителност за тийнейджърите, включително автоматично настройване на профилите им като лични, когато се присъединят.
„Продължаваме внимателно да разглеждаме останалата част от решението“, заявиха от компанията.
Съгласно правилата на ЕС за защита на личните данни ирландският надзорен орган е водещият регулатор за много американски технологични компании с европейски централи в Дъблин.
Надзорният орган има мество други разследвания на компании, притежавани от „Meта“. Миналата година той наложи глоба на „УотсАп“ в размер на 225 млн. евро за нарушаване на правилата за прозрачност при споделянето на данни на хората с други компании на „Meта“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО