НачалоБългарияИскрен Арабаджиев: Четвърти парламент се проваля преди да направи съдебната реформа

Искрен Арабаджиев: Четвърти парламент се проваля преди да направи съдебната реформа

„Постоянно се усеща една предизборна обстановка, но това е един оздравителен процес, през който явно трябва да минем. Приели сме 52 закона, за тези четири месеца, имаше добри законопроекти – за минималната заплата, жестов език, за хората с увреждания, но имаше и такива о хартиената бюлетина.“

Това каза за Euronews Bulgaria Искрен Арабаджиев от „“, зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в 48-ото , като равносметка за дейността на отиващия си парламент.

Четвърти парламент се проваля преди да направи ебната реформа. 45-ият парламент работи девет дни, закрихме спецто, сега успяхме с някои закони, но на финалната права НС се разпуска. Намери се време да променят Изборния кодекс, но не успяха да приемат съдебната реформа, констатира Арабаджиев.

Минималната заплата ще се определя веднъж годишно и се изчислява на база предходните 12 месеца и ще е 50% от средната заплата, сега щеше да е 810 , поясни зам.-председателят на социалната комисия и уточни, че тя ще бъде около 47% от средната работна заплата.

Според него диспропорции е имало и досега, но той е убеден, че сега ще спре заиграването с тристранните партньори колко точно да е МРЗ.

Арабаджиев коментира и неуспешния опит за приемане на законодателни промени в застраховането, които са обвързани с приемането ни еврозоната:

„Гледайте делата, има внесен законопроект… изведнъж няколко групи – ГЕРБ, „Български възход“, внасят промени от един от големите застрахователи, за да елиминират някои промени“.

Според Арабаджиев има риск за еврозоната, „защото не успяхме да приемем този законопроект, но комисията се провали заради ГЕРБ и , защото има лобистки интереси да се увеличава контролът над застрахователите.

По темата за общо явяване с ДБ -той обяви, че сега се водят разговори и е убеден, че ще направят коалиция „за пътя към и антикорупционната реформа“.

прие съдебната реформа и сега берат плодовете на този труд.

„Обединява ни, че важните законопроекти трябва да ги приемем, ние може да загърбим различията си, за да бъдем първа политическа сила, липсата на съдебна реформа краде от нашите доходи“, така Арабаджиев обясни мотивацията за общо явяване на и ДБ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО