НачалоБългарияИскрен Арабаджиев: Минимум 834 лв. ще стане минималната заплата с нашето предложение

Искрен Арабаджиев: Минимум 834 лв. ще стане минималната заплата с нашето предложение

Основната дискусия в социалната комисия през последните дни е дал минималната работна заплата да бъде брутна или основна. Нашата е, че тази промяна между първо и второ четене трудно ще се осъществи. Има аргументи да бъде брутна, но няма достатъчно време да определим ясна дефиниция, която да не е двусмислена.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от „“ Искрен Арабаджиев.

Ние ще подкрепим в зала минималната работна заплата да бъде основна, о се определя като 50% от средната работна заплата, но настояваме това да бъде за първите две тримесечия за годината. Настояваме всяка година от 1 януари да се увеличава минималната работна заплата, като бъде опредена база първите две тримесечия на предходната година. Така ще създадем предвидимост за бизнеса, защото още от 1 август ще е ясно каква ще е минималната работна заплата през следващата година.

Колегите от и искат за 12 месеца да се гледа, а ние казваме, че ще е по-близо до 50-те процента, ако гледаме първите 6 месеца на годината. ГЕРБ искат и заплата да е брутна, а не основна.

Ако нашето предложение се приеме минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. трябва да е поне 834 лв. Това трябва да е минимума, правителството ако има желание може да определи и по-висока.

Аргументите минималната работна заплата да бъде брутна са, че всъщност средната работна заплата е брутна. Ако върху нея се определят 50% и върху тях се начислява класа, в крайна сметка няма да е 50%, а ще стигне до 56-60%.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО