НачалоИкономикаИспания направи голяма стъпка в подкрепа на домашните помощници

Испания направи голяма стъпка в подкрепа на домашните помощници

Стотици хиляди домашни помощници в Испания ще получат равнопоставен законов статут с работниците в други сектори, след о лявото правителство на Педро Санчес одобри постановление в тази насока на заседание на кабинета в Мадрид днес, предаде ДПА.
Домашните помощници, в това число, чистачи, градинари или гледачи на възрастни хора, ще получат правото на помощи за безработица, както и други права подобни на останалите работници. В допълнение те също така няма повече да бъдат освобождавани от работа, без да се посочват мотиви за това, а от 1 октомври работодателите им са задължени да се регистрират в системата за социална сигурност.
Това ще сложи край на историческа дискриминация, иса Педро Санчес в Туитър. А министърката на труда Йоланда Диас заяви, че Испания сега е по-добра страна.
По-голямата част от домашните помощници в Испания са жени. Около една трета са над 55 години. 44 процента са имигрантки, а над половината работя на непълно работно време.
Испания бе порицана от Европейския през февруари за дискриминация срещу домашните помощници. Съдът постанови, че изключването на домашните помощни от помощите за безработица е нарушение на европейското законодателство.
В Испания има около 370 000 официално регистрирани домашни помощници. Но се смята, че още 200 000 работят незаконно.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО