НачалоСвятИспания: най-тежката суша от 1200 години

Испания: най-тежката суша от 1200 години

Над 260 хиляди хектара унищожени площи, повече от две хиляди починали само през юли: равносмета от невижданите горещини и сушата в Испания това лято. Такава тежка нe е имало от 1200 години насам.

От месеци на много места в страната бушуват унищожителни горски пожари. По данни на Европейската информационна система за горски пожари от януари т.г. до днес са унищожени над 260 хиляди хектара площи – колкото никога преди това.

По време на посещението си в средата на юли в Екстрамадура – един от най-тежко засегнатите райони в страната – министър-председателят Санчес заяви, че климатичните промени убиват. „Те убиват хора, разрушават екосистеми и унищожават безценното богатство на нашето общество“, заяви тогава той.

Над 2 хиляди жертви

Независимо от енергийната криза причинена от войната в , държавата не трябва да занемарява усилията в та срещу климатичните промени или за асване към тях, подчерта още испанският премиер-социалист. „Зад всички тези пожари стоят горещини, причинени от извънредната ситуация с климата, която планетата ни сега преживява“, заяви Санчес.

Юли е бил с цели 2,7 градуса по-топъл от обикновено, което – особено за възрастните, но също така и за по-бедните хора – може да е дори оносно. През юли вследствие на горещините в страната са починали над 2 хиляди души – значително повече, отколкото през също така много горещия юли 2015 година, по данни на Института „Карлос Трети““.

На много места в страната водата не достига – дори в Баската провинция в Северна Испания един кораб-танкер снабдява населението с вода. Дори морската вода на места е необичайно топла – над 30 градуса по Целзий, което вещае бури, поройни дъждове и наводнения през есента.

„Климатичните промени са абсолютен приоритет“

Хората започнаха да разбират, че повече така не може да продължава, казва по този повод природозащитничката Солдедад Монтеро от екогрупата „Ecologistas en Acción“. „Това, което се случва това лято, е липсващата частица от пъзела, за да разберат хората, че наистина се намираме в извънредна ситуация с климата“, казва тя. Затова активистката вярва, че много хора ще започнат да променят поведението си. „Това, от което сега се нуждаем, е смела , която разбира, че климатичните усилия са наш абсолютен приоритет“, допълва Монтеро.

Това показват и мненията на хората относно предприетите от испанското правителство мерки за икономия на енергия. Повечето от анкетираните смятат, че те са правилни. „В крайна сметка климатичните промени ни засягат всички. А може да стане и още по-страшно“, казва Солдедад Монтеро.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО