НачалоСвятИстанбул одобри отплаването на още осем кораба с храни от Украйна

Истанбул одобри отплаването на още осем кораба с храни от Украйна

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул разреши да отпътуват от украински пристанища още осем кораба, които да извозят от страната общо 158 075 тона храни, включително за България, предаде ТАСС, цитирайки негово съобщение, съобщи .

Корабите „Норд Вирго“ и „Фулмар Ес“ ще излязат от пристанище Южний и ще доставят в Китай и в България съответно 62 340 тона царевица и 9 835 тона слънчогледово кюспе. Корабите „Мубариз Ибрахимов“ и „Стела Джи Ес“ ще отплават от Одеса към Турция и Израел съответно с 6 600 тона слънчогледово олио и 30 300 тона царевица.

От Черноморск ще заминат корабите „Кацуяма“ (с 21 000 тона слънчогледово олио за Индия), „Мавка“ (с 12 500 тона олио за ), „Спринг“ (с 8 500 тона пшеница за Турция) и „Ганга Стар“ със 7 000 тона рапица за Франция. Отплаването на корабите се очаква днес. Освен това от Черноморск ще се отправи към Турция корабът „Афанасий Матюшенко“ с 3 000 тона пшеница, чието отпътуване, първоначално предвидено за вторник, бе отложено.

На 22 юли в Истанбул бе подписан пакет документи за доставка на храни и торове на международния пазар. Въз основа на споразумение между , Турция, и ООН бе създаден СКЦ, който осигурява проверки на корабите със зърно, по-конкретно за да не допусне провокации и контрабанда на оръжия. Задачата на ООН е износът да достигне 2 до тона храни месечно.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО