Исторически реконструктори от няколко държави се включват във фестивал в резервата „Никополис ад Иструм“

Исторически реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България ще вземат участие в тазгодишното, седмо издание на Античния фестивал „Нике – играта и победата“, съобщи Владислава Андреева от Регионалния исторически музей във Велико Търново. То ще се проведе в Археологическия резерват „Никополис ад Иструм“ до великотърновското село Никюп на 25 май, а входът за него ще е свободен.
Програмата ще акцентира върху живота на римляни и готи през Късната античност и ще представи демонстрации на римски настолни игри, антична мода, пресъздаване на религиозни ритуали, екипировка, бойни построения и битки, робски пазар. Ще има рецитации на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и различни игри с публиката. 
Международният античен римски фестивал „Нике – играта и победата“ се провежда ежегодно в Археологически резерват „Никополис ад Иструм“ от 2016 година. Традиционно форумът се организира от Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей – Велико Търново, Община Велико Търново и кметството на село Никюп.
Миналата година фестивалът пренесе присъстващите в античното минало на Никополис ад Иструм, издигнат от император Траян през 102 г. в чест на триумфа му над даките. Той популяризира начина на живот на хората в античността и запозна гостите на събитието с историческото и културно наследство по нашите земи, а като част от него бяха пресъздадени сцени от ежедневието на римляните, даките и готите, живели по тези места преди 1700 години. Във фестивала участваха реанакторски групи от София, Свищов, Ямбол, Видин, Лом, румънския град Констанца, занаятчии и свободни реконструктори от цялата страна, както и музикалното дуо KsANa.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари