Историческият музей в Самоков се включи в Европейската нощ на музеите с нова изложба

Историческият музей в Самоков се включи в Европейската нощ на музеите с откриване на нова документална изложба – „130 години от рождението не полковник Христо Николов“. Музеят ще приема посетители до 23:00 ч. тази вечер с вход свободен. 
Официалното откриване на изложбата направиха директорът на музея д-р Веселин Хаджиангелов и уредникът Силвио Томов. 
„Представяме една скромна изложба, но с много информация за полк. Христо Николов. Скромна е заради малкото материали, които имаме. Приживе полк. Николов е бил много скромен. Той е оставил и една книга „Бледи следи“, в която описва цялата одисея по създаването на българската картечница“, посочи д-р Хаджиангелов. По думите му, в биографията и чертежите на полк. Николов се вижда гениалност.
Чертежите на картечницата и затвора ѝ са предоставени на културната институция от Клуба на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода“ – град Самоков, посочи Силвио Томов.
След като беше открита изложбата, бе излъчен и документален филм за полк. Христо Николов. 
През 1929 г. полк. Христо Николов конструира нов опростен модел със заключен затвор и подвижна цев, който е патентован в Германия, Англия, Чехословакия, Франция и Швейцария. В хода на изпитанията експертите установяват, че точността на стрелбата е много добра, а затворът – различен от известните европейски образци. Картечницата е предадена в Министерството на войната за сериозно производство, но не е приета на въоръжение в Българската армия, тъй като се изгубва заедно с документацията. Христо Николов получава предложение от Великобритания картечницата да бъде купена. Той е посетен лично от английския аташе у нас, но му отговаря, че картечница не е за продан и тя трябва да послужи за една по–висша цел, разказва текст на документалната изложба. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари