Историята на чипровския килим разказва деветото издание на местния Фестивал на килима

Фестивал на килима се състои в момента в Чипровци с редица прояви.
На централния площад „Чипровско въстание“ и по улиците около него са разположени сергии, на които се продават чипровски килими, пана, фланелки и сувенири с мотиви от чипровския килим. Над 100 производители и търговци презентират стоката си и разказват на гостите историята на чипровския килим. Облечени в автентични местни носии от преди един-два века, чипровчанки въртят чекрък с прежди и показват как се подготвя вълната, от която изработват килимите. На типичния за района чипровски стан правят демонстрации как се тъче килим, как се работи с тупицата и т.н. Автори на книги за историята на килима и за северозападния край представят своите произведения, а музиканти изпълняват на открито характерни за торлашкия регион народни песни. На открито, на специално направени инсталации и на оградите на домове са поставени чипровски килими, които са атракция за туристи и гости на града.
В програмата за празника, който започна снощи, са включени концерти на различни изпълнители, сред които фолклорен ансамбъл „Канатица“ – София, Бойка Дангова, Костадинка Тачева, 100 кила, Юнона, танцов ансамбъл „Стрешер“, оркестър „Балканци“, оркестър „Вършец мюзик“ и т.н. Утре ще има детски конкурс за рисунка на открито с мотиви от чипровски килими и детско бягане за купата на Община Чипровци. Ще бъде подредена изложба с чипровски килими, изработени от Райна Минчева.
Кметът на Чипровци каза за БТА, че всички прояви от фестивала са безплатни за публиката. Той припомни, че чипровският килим е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство и мостри от него притежават много политици, дипломати и бизнесмени у нас и в чужбина. Килимът се тъче бавно на ръка, за производството му се използват само природни материали и багрила, а в него се вплита характерната за Чипровци шарка канатица. Знанията и уменията за изработването на килима се предават в семействата в Чипровци от стари на млади и така традицията продължава във времето, като се предполага, че датира от седем-осем века. Историческият музей в Чипровци притежава богата колекция от килими, изработени от 17-и век до днешни дни, а много туристи пристигат в града, за да я разгледат и днес музеят посрещна много гости.
Настоящият фестивал е девети от 2014 година насам, като само през 2021 година той не е провеждан заради пандемията, уточни кметът.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари