ИТН сезира ЦИК във връзка с отказа на кмета на София да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г., каза Тошко Йорданов

„Има такъв народ“ сезира Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с отказа на кмета на София Васил Терзиев да изпълни разпореждане за унищожаване на останалите ролки с хартия за машинно гласуване от местните избори през 2023 г. Това обяви пред журналисти в парламента Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“. Той съобщи, че днес ЦИК са научили от „Има такъв народ“ за писмото с отказа на Васил Терзиев да изпълни разпореждането на изборната администрация, дадено още на 20 май и със срок за изпълнение 27 май тази година.
„На миналите избори заместник-министърът на електронното управление от ПП-ДБ си позволи да изнесе кодовете на машините по време на процедурата в нарушение на закона. Какво се случва сега на 20 май- ЦИК изпраща писмо до всички кметове и областни управители, в което ги уведомява, че трябва да унищожат ролките хартия от машините от местните избори. Както знаете, хартията и бюлетините за изборите са със статут на ценни книжа и се печатат в БНБ, за да не стават фалшификации. ЦИК изпраща писмо всички хартиени ролки – неизползвани, да бъдат унищожени. Оттук нататък общината и кметът, който си позволява да не изпълни това нареждане, е софийският кмет Терзиев“, добави той.
Тошко Йорданов съобщи, че ЦИК е взела още решение, с което задължава столичния кмет Васил Терзиев незабавно да създаде необходимата организация за унищожаване на неизползваните ролки със специализирана хартия и да информира ЦИК за предприетите от тях действия. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари