Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“

Иван Гранитски е носител на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“. Той беше официално награден днес от председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, а награждаването се състоя в залата за четене на името на поета Евтим Евтимов в Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ в Петрич. 
Преди официалното награждаване събралите се гости и общественици поднесоха цветя на паметника Евтим Евтимов на градския площад, който също носи името на поета. 
Пред присъстващите Боян Ангелов каза, че се радва, че в навечерието на 24 май е в този южен български град. „Тъй като Петрич е част от незабравимата македонска българска земя, аз съм радостен, че мога да бъда с вас, да споделим радостта си от създаването на българската азбука от светите братя Кирил и Методий, каза Ангелов. 
Той посочи, че на българската кирилица днес пишат повече от 300 млн. души и е една от трите основни азбуки на Европейския съюз. С това именно трябва да се гордеем и за мен е особена гордост, че имам честта да връча Националната литературна награда за поезия на името на Евтим Евтимов, в неговия роден град, в читалнята, която носи неговото име и на площада, който носи името му, каза председателят. Именно така българската общественост трябва да почита своите поети, допълни още той. 
Ангелов посочи, че Гранитски е човек с няколко ипостаса – като апостол, създател и радетел на най-българското издателство „Захарий Стоянов“, като академик на Българската академия на науките, като литературен критик, изкуствовед. Но ние връчваме тази награда за поета Иван Гранитски, който създаде невероятни образи в българската поезия и я издига на друго ниво, каза Ангелов. 
Гранитския каза, че за него е висока чест, че получава тази награда и смята, че трябва да говорят повече за Евтим Евтимов и за приноса му към българската литература. По думите му, Евтимов е от духовните колони на храма на българската словесност и неговото творчество тепърва ще се изучава от младото поколение. 
Важно е в този ден и в това читалище да кажем, че ако българската поезия  е един храм, една от най-важните колони на храма е именно духът на Евтим Евтимов. Не само като певец на виното и любовта, певец на българските обреди, познавач на българския фолклор, превъплътил ги гениално в своята поезия, майстор на есето, изброи Гранитски. 
Журито, което оцени творчество на Гранитски, според статута на Съюза на българските писатели, се състои от председателя Боян Ангелов, писателя и син на Евтим Евтимов Венко Евтимов и първия носител на наградата поетът Петър Ангасаров. 
След събитието бяха наградени и отличени ученици от община Петрич. Те получиха подарък книга от съвременни автори. Сред официалните гости бяха заместник-кметът в Община Петрич Кирил Танушев, писателят и литературен критик Петър Ангасаров, писателят Венко Евтимов, Надя Попова главен редактор на списание „Словото днес“ и член на управителния съвет на Съюза на българските писатели. Присъстваха още културни дейци, общественици и гости. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари