Избирателите с увреждания могат до днес да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Това се отнася за избиратели, които не са подали заявление до 25 май. Те могат да заявят гласуване в подвижна урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, е назначена подвижна Секционна избирателна комисия (СИК). Това се посочва в хронограмата за вота, публикувана от Централната избирателна комисия (ЦИК).
Заявлението се подава до съответната общинска администрация по постоянния адрес/адрес на пребиваване за гражданите на друга държава членка на ЕС или по настоящия адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателя е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес), по следните начини: в общинската администрация, саморъчно подписано заявление, което може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата; електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.
При подаване на електронно заявление не се изисква електронен подпис.
Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, се заличават от двата избирателни списъка (за избори за членове на ЕП и за избори за народни представители) за гласуване по постоянен/настоящ адрес/адрес на пребиваване.
В подвижна урна могат да гласуват избиратели с трайни увреждания, които не могат да упражнят избирателното си право в изборното помещение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари