Изборният ден в Първи МИР – Благоевград приключи в 20:31 часа, съобщи председателят на РИК Мартин Бусаров

Изборният ден в Първи МИР – Благоевград приключи в 20:31 часа, съобщи на брифинг председателят на Районната избирателна комисия – Благоевград Мартин Бусаров. Във всички секции изборният ден е приключил навреме, с изключение на секцията в гърменското село Осиково, където изборният ден е приключил последно, в 20:31 часа, с което бе поставен и край на изборния ден, посочи Бусаров. 
Имахме четири секции, които започнаха изборния ден в непълен състав, но до 40 минути след неговото начало изпратихме новоназначени членове, каза председателят на РИК – Благоевград. Той определи изборния ден като „изключително лек“ във всички общини в областта, с изключение на една. В 13 общини нямаше напрежение, но от една община бяхме „залети“ със 150 жалби в днешния ден, които започнаха от 9:30 часа и на всеки четири минути постъпваше по една жалба, обобщи Бусаров. Всяка една от подадените жалби е разгледана, а от РИК са излезли с решение . Нито една от жалбите не е приета за основателна, посочи председателят на комисията. 
През днешния ден РИК – Благоевград е упълномощила своя председател да състави акт за установяване на административно нарушение на секция в гърменското село Рибново, тъй като е допуснато гласуване с чужда лична карта. Събрахме съответната информация и единодушно приехме, че се касае за нарушение на правилата за допускане за гласуване, каза Мартин Бусаров. Няколко сигнала са постъпили в РИК от Второ районно управление на МВР, свързани с купуване на гласове, които са оставени за сведение в комисията, каза още председателят на РИК – Благоевград.
В края на изборния ден от Областна администрация – Благоевград съобщиха предварителна данни за избирателната активност в областта на днешните избори. Към 20:00 часа в областта за Народно събрание своя глас са подали малко над 35 на сто от имащите право на глас или общо гласували са 110 638 избиратели от 315 547 имащи право на глас. В изборите за Европейски парламент са гласували 36,81 на сто от избирателите или близо 100 хиляди избиратели от общо близо 272 хиляди имащи право на глас. 
От Областната дирекция на МВР в Благоевград съобщиха, че изборният ден в областта е приключил в спокойна обстановка и няма данни за възникнали сериозни инциденти. Оттам иинформираха, че е създадена необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари