Изборният резултат показа недвусмислено, че нашето място е в опозиция на следващото управление, каза Радан Кънев

Изборният резултат показа недвусмислено, че нашето място е в опозиция на следващото управление. Това каза Радан Кънев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви, попитан трябва ли ДБ и ПП да се отзоват на поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори.
„Няма да взема отношение по въпроса за разговорите, но категорично ще подкрепя това, което вече чух от нашите лидери, и то е, че изборният резултат показа недвусмислено, че нашето място е в опозиция на следващо управление“, посочи Кънев.
По думите му дори няма да имат втория мандат за определяне на правителство, нямат второ място на изборите. Кънев отбеляза и спада на избирателите. Оценката на нашите избиратели, на нашите симпатизанти, на нашата демократична общност, е, че ние в момента не сме подходящи участници във властта, че ние имаме нужда от един период от време не да седим „диван чапраз“ и да чакаме, а да се променим политически толкова сериозно, че да станем отново на нивото на хората, които традиционно ни подкрепят, смята Кънев. 
На въпрос има ли свое обяснение защо са се сринали така на изборите, той посочи, че това е въпрос за дълъг и сериозен анализ, който по думите му винаги се обещава след избори и обикновено не се прави. 
Няколко пъти поред, когато бяхме по-силни от ГЕРБ, не намерихме формулата за управление с ГЕРБ. Намерихме я едва когато заедно ПП и ДБ бяхме по-слаби от ГЕРБ, коментира Кънев. Той добави, че от позицията, в която са били по-слаби от ГЕРБ, са проявили „умопомрачителна, граничеща с откровена глупост, суета“ да поискат да управляват сами, с подкрепата на ГЕРБ. Да хвърлим тези двадесетина души, които заемат ключовите постове в изпълнителната власт, буквално на кучетата, да бъдат разкъсани, защото най-голямата партия в парламента не носи никаква отговорност, коментира той.
Допуснахме да поемем отговорност за министри, които се оказа, че не са наши, и да управляваме с твърдението, че управляваме сами, а същевременно да лъжем избирателите, докато част от министрите не са всъщност излъчени от нашата политически сила, посочи Кънев. В четиригодишен период от време „си позволявахме да печелим гласовете на избирателите чрез една популистка радикализация на вота, която не отговаряше на политическите реалности в страната“, допълни той. 
На въпрос защо са загубили, Кънев коментира, че най-вероятната версия е: „защото не удържахме обещанието си да се осъществи ротацията“. По думите му отговорността на ГЕРБ е много по-голяма за това, че не се е осъществила. Но премълчаването на нашата отговорност би било много голяма грешка, защото няма да ни даде възможност за разумен анализ какво правим оттук нататък, коментира Кънев. 
Важно за нас като сбор от политически сили, които не са се превърнали в политическа сила, е какво ще правим занапред, способни ли сме да променим категорично организационната си структура, политиката си, поведението си, процеса на взимане на решения, посланията си, или не. Ако не можем да вземем тези решения, които са важни за нас – то какво правим, ще престане да е важно за обществото. Или вече е престанало, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари