Изградената с европейски средства пречиствателна станция в Ямбол има положителен екологичен ефект за града и региона, смята експерт

Рекламирай в beZpartien.bg

Вече трета година в Ямбол функционира модерна пречиствателна станция за отпадни води. Положителният екологичен ефект от съоръжението е огромен не само за Ямбол, а и за целия регион. Намалели са значително битовите и промишлени замърсявания на река Тунджа. Това каза в интервю за БТА Анелия Желева, която е главен технолог на съоръжението.
„Денонощно през довеждащия колектор постъпват средно около 650 кубика на час, или 180 литра в секунда битови, индустриални и дъждовни води. Ако няма пречиствателна станция, всичко, което пристига тук – от предприятията, мокри кърпи от канализацията в домовете ни, от заведенията, каквото изхвърлят, отива в реката“, разказа Желева. 
По думите ѝ генерираният отпадък в отходните води е в огромни количества, които постъпват за пречистване в съоръжението. „На месец имаме пясък около три тона, а мокри кърпи и други неразтворими вещества около два тона. Голям проблем са и мазнините, които се изсипват в канализацията“, обясни главният технолог на пречиствателната станция. 
Технологичната схема на работа е тристепенна – механично утаяване, биологично пречистване и отстраняване на азот и фосфор. Има биобасейн с полезни бактерии, които спомагат водата след преминаването през редица съоръжения да излиза пречистена. Изградени са съоръжения за обеззаразяване и оползотворяване на отделения метан. 
Изграждането на пречиствателната станция за отпадни води в Ямбол е част от проекта за водния цикъл на града. Общата му стойност е 44 млн. лева, от които 36,6 млн. лева европейско финансиране от Оперативната програма „Околна среда“. Финансовото участие на Община Ямбол в проекта е над 1,1 млн. лева. Останалите средства са национално финансиране.
„Това е наистина едно европейско съоръжение, което приляга на един европейски град. Отговаря на всички рамки, директиви, европейски закони и правила, които се изискват за поддържането на околната среда чиста“, каза още Анелия Желева. 
Според нея без европейските средства, изграждането на съоръжения с такива мащаби у нас би било невъзможно. Средствата, инвестирани в опазването на околната среда, променят не само битието, а и съзнанието ни в посока на по-екологично мислене с грижа за опазването на околната среда, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *