Изграденият преди 180 години храм „Света великомъченица Неделя“ пази мощи на светци и частица от Светия кръст Господен

Изграденият преди 180 години храм „Света великомъченица Неделя“ пази мощи на светци и частица от Светия кръст Господен, разказа за БТА свещеникът към храма Тодор Николов. На днешния ден, в който се почита света великомъченица Неделя, църквата отбелязва своя храмов празник. По повод празника Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Гоцеделчевска духовна околия ще отслужат света литургия, след което ще се раздаде благодарствена храна за благословение и здраве на всички гости, които посетят нашия празник, каза отец Тодор.
Историята на храма е свързана с името на шивача Стойо Дичев, който се заселва в Сатовча през 1820 г. По негова инициатива и с дарителството на много хора през 1844 г. храмът е изграден. В него се съхраняват свети мощи на света Екатерина, света Параскева, свети Панталеймон и светиите Теодор Стратилат и Теодосий Велики. Храмът пази и частица от Светия Кръст Господен. 
Много семейства идват да се помолят и на иконата на свети Стилиян Детепазител, който е изобразен с 14 бебета в ръце. Те символизират избитите от цар Ирод 14 хиляди бебета, които Ирод нарежда да бъдат убити след вестта за раждането на Иисус Христос, разказа отец Тодор. 
През 1873 г. към храма е открито килийно училище, което с благословението на Неврокопския митрополит Серафим в последните години отново работи и посреща децата от Сатовча. Децата идват с желание, много пъти сме говорили с тях, че религията ги учи на добро, Бог ни кара да бъде по-добри не само към нас самите, но и към родителите, преподавателите, изобщо в живота имат една добра основа и вярвам, че с тяхното посещение ще имат успехи и занапред, посочи отец Тодор. 
Историята на храма разказва и за откритото първо новобългарско светско училище в Сатовча в далечната 1983 г., а година по-рано местните хора отбелязват празника на светите братя Кирил и Методий, разказа още свещеникът. 
Освен с богатата история на храма, местните хора се гордеят и с неговия облик. Това е един от най-красивите храмове в епархията ни, каза отец Тодор Николов. В последните години е ремонтиран покривът, подменена е дограмата, обновена е фасадата. Подобрени са условията в неделното училище, а дворът е приветлив и украсен с цветя. За това помагат много дарители, Неврокопска епархия и общинският кмет Арбен Мименов. 
„Слава Богу, нещата вървят много добре и вярвам, че занапред ще съхраним всичко това, което е направено от хората, защото то е направено за хората. Радвам се, че в едно трудно време намираме хора, които да помагат“, каза още отец Тодор. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари