Изграждане на нов общински пазар в Сандански и ремонт на водопроводните мрежи в селата Склаве и Катунци са одобрени за финансиране

Рекламирай в beZpartien.bg

Проектите за изграждането на нов общински пазар с подземен паркинг, както и реконструкцията и ремонт на водопроводните мрежи в санданските села Склаве и Катунци са одобрени за финансиране. В първи етап в тях ще бъдат инвестирани над 11 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. 
Споразуменията за етапното финансирането на трите ключови проекта е било подписано днес в Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) от кмета на общината Атанас Стоянов и министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков. 
От Общината посочват, че споразумението за изграждане на нов общински пазар е в размер на 3 500 000 лв., като етапно изпълнение на проекта, който е с обща стойност 7 434 820 лв. Инвестиционният проект включва нова функционална сграда, 15 вътрешни и външни търговски площи, 19 обособени площи за продажба на земеделски продукти, подземен паркинг, административни помещения, кафе, достъпни маршрути и пешеходни пространства за производители, търговци и клиенти, както и асансьор и специални рампи и площи за достъп на хора с увреждания. Ще бъде монтирана фотоволтаична система на покривната конструкция с цел енергийната ефективност на сградата и ще бъде оборудвана станция за зареждане на електрически автомобили.
Споразумението за реконструкцията на водопроводна мрежа на село Склаве включва финансиране на първи етап на проекта в размер на 4 373 072 лв. от общата стойност – 7 706 820 лв. По проекта ще бъде поетапно подменена водопроводната мрежа и ще се обнови пътната настилка. 
Реконструкция на водопроводната мрежа на село Катунци на първи етап включва финансиране в размер на 3 317 520 лв. от общата стойност – 12 332 520 лв. По проекта ще бъде подменена водопроводната мрежа и ще се обнови пътната настилка. 
Реализирането на проектите е изключително важно за подобряването на градската среда и цялостното благоустройство на Сандански и общината. 
С промяната на облика на Градския пазар ще се реши един дългогодишен проблем за местните търговци и всички жители, които посещават ежедневно общинския пазар. Цялостното му обновление и осигуряването на подземен паркинг ще го превърне в зона за търговия, която да отговаря на всички национални и европейски изисквания, посочват от администрацията. 
Мерките за реконструкция на водопроводните мрежи в Склаве и Катунци са изцяло насочени към трайно решаване на един от основните проблеми с амортизираната ВиК мрежа. Поетапната подмяна на водопроводните съоръжения в населените места ще ограничи честите аварии и ще подобри жизнената среда и условията за живот на жителите им, допълват от Община Сандански. 
В средата на март бяха одобрени още четири инфраструктурни проекта в Сандански. Тогава от общината съобщиха, че близо 19 милиона лева ще бъдат инвестирани за реконструкция и ремонт на ВиК мрежа, улици и изграждане на спортни съоръжения. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *