Излагат колекцията картини „Операта – музикална живопис“ на Сцена Ротонда в театъра във Варна

Изложбата „Операта – музикална живопис“ ще бъде открита утре на Сцена Ротонда във варненския театър. Както БТА писа, тя бе представена в края на миналия месец в Градската художествена галерия на Варна, съпътствана с концерт. Същата вечер предстои концертно изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, която е част от програмата на театралния фестивал „Варненско лято“.
Експозицията е посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство в края на миналата година. Тя е част от дългосрочен културен проект между Италия и България, подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни. Колекцията е селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим и съдържа картини на италиански автори от различни поколения, сред които Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена. В нея присъства и рисунка на режисьора Франко Дзефирели.
В изложбата „Операта – музикална живопис“ ще бъде показан и медалът „Пучини“, официална награда на Центъра за изкуства „Антино“ за заслуги в популяризиране на творчеството на композитора по повод 100-годишнината от смъртта му. С първия медал „Пучини“ бе удостоена директорката на варненския театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова за реализираната от институцията специална селекция по Пучини в XV издание на фестивала „Опера в Летния театър“ т.г. 
Пучиниева музика ще звучи на откриващата Оперна гала на 15 юни, в премиерния Триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“, в „Бохеми“ и в „Мадам Бътерфлай“. Спектаклите ще срещнат публиката със световни звезди като Соня Йончева, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари