Излиза антология на Ваня Петкова с илюстрации на поетесата

Антологията „Аз съм Сириус“ на Ваня Петкова (1944-2009) излиза за 80-годишнината от рождението на поетесата. Представянето е на 26 април в Съюза на българските журналисти, съобщават организаторите. Тогава стартира и честването, което ще продължи цялата година и ще мине през много градове на страната.  
Представянето на „Аз съм Сириус“ започва с мултимедиен филм с неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря й – Оля Ал-Ахмед, и внука й Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие.
Изложба от 33 непоказвани рисунки на Ваня Петкова ще видят почитателите на представянето във всеки град, както в антологията. Извадените от архива на поетесата исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от събитието.
КНИГАТА
Книгата съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наопаки по хронология, където началото е всъщност краят – „Пиратски стихове“ беше последната стихосбирка на авторката, издадена приживе, написана в Родопите. Това е първата глава на настоящата стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните й години, така и творби от „Синята книга“ в стил „маринистика“ с ясно изразения афинитет на авторката към нейната вечна любов – морето, разказват издателите от „Книгомания“.
По думите им последната глава „Сбогуване“, писана в началото на кариерата на Петкова, е толкова пророческа, че съставителите на книгата решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова. Главата „Сириус“ обединява две от най-лиричните книги на авторката – нашумялата през 1967 г. „Грешница“ и „Страсти“, в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките й фази –  силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките й разочарования. „Венсеромос“ е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка, победата на справедливостта. „Арменска песен“ е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя – Армения.
Книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията.
ХИТОВЕТЕ
Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката, са и текстове на известни песни – като „Обичам те“, изпято от група „Вираж“ по музика на композитора Асен Драгнев. „Арменски очи“ е своеобразен химн на арменците у нас – композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение. „Зайчето“ е превърнато в песен от Ники Томов и група „Дисонанс“.
Група „Фактор“ също имат хит по стихотворението „Влюбена в мен“. „Старите камбани“ е изпято от Йордан Марчинков и държи класацията „Мелодия на годината“, „Любовта на юнгата“ и „Старият барба“ са шлагери, изпети от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари