Изложба илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита в Смолян като част от честванията на 105 години от рождението на писателя

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита днес в Държавен архив – Смолян.  Представянето на пътуващата изложба започва от Смолян, а откриването е част от събитията, включени в честванията на 105 години от рождението на писателя, които са под патронажа на Министерството на културата.  
Представянето на изложбата е съвместна инициатива на фондация „Памет“, Държавен архив – Смолян и Общински комитет „Васил Левски“ – Смолян.  
В изложбата са показани  конкурсни илюстрации и дърворезби,  представящи „Диви разкази“ през погледа на студенти и ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ – Варна и Националната художествена академия.  Синът на писателя – Здравец Хайтов, определи илюстрациите в изложбата като изключително интересни и успешни творби, представящи съвременния прочит на младите творци. „За мен беше изключително полезно какъв е съвременният прочит на младите творци, как младият човек чете едни разкази, които са писани преди повече от 50 години“, допълни Здравец Хайтов. 
След Смолян, изложбата ще бъде показана в Чепеларе, Яврово, Асеновград, Велинград, Девин, Златоград, Варна, Бургас, а  от 3 до 13 септември ще бъде експонирана в Министерството на културата. В програмата на честванията са предвидени поредица събития в Пловдив – постановките „Черното пиле“ и „Когато светът беше шарен“ и изложба, събрала  плакати на филми по сценарии на Хайтов. 
Здравец Хайтов допълни, че се подготвя албум със снимки, надписани на гърба на фотографиите от самия Николай Хайтов.  В албума ще попаднат  снимки на родопчани с уточненията на кои герои от негови творби са прототипи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари