Изложба на Христо Господинов – Печката представя днес Художествена галерия – Добрич

Изложба на Христо Господинов – Печката (1945 – 2003) се открива днес в Художествена галерия – Добрич. Експозицията ще бъде подредена в две от залите на културния институт, съобщават оттам. 
Христо Господинов – Печката е роден на 6 май 1945 година в село Краище, община Генерал Тошево. За рисуването го открива Тодор Балев, макар че е по-малък от другите му ученици. Без одобрението на баща си заминава за София и е приет в Софийската художествена гимназия „Илия Петров“. През 1972 г. завършва специалност „Приложна графика“ в Художествената академия София в класа на проф. Александър Поплилов. В периода 1972 – 1987 г. е главен експерт по оформление на градската среда и художествения синтез с архитектурата и главен художник на град Добрич. Автор е на герба на града, разказват за него от Художествена галерия – Добрич. Оттам допълват, че Христо Господинов владее всички технологии в областта на изобразителните изкуства – метал, дърво, камък, гоблен, графика в материал, грънчарско колело.
Христо Господинов има 15 самостоятелни изложби и участия в 12 общи национални изложби в София, Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора на графика, цветна рисунка и рисувана керамика. Участва в международното биенале на графиката във Варна, както и в самостоятелни и колективни изложби в чужбина – Русия и Италия. Последната му самостоятелна изложба – рисувана керамика е в Сан Луи, Франция. Негови творби са притежание на частни галерии във Франция, Германия, САЩ, Швеция, Нидерландия, Русия, Япония и други, отбелязват организаторите.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари