Изложба на художниците Коста Стамов и Асен Кабрански се открива тази вечер в Самоков

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложба с творби на художниците Асен Кабрански и Коста Стамов се открива тази вечер в галерия „Бисера“ в Самоков. В нея ще могат да се видят около 80 творби на двамата самоковски творци, каза пред БТА кураторът на изложбата Георги Игнев. 
Той посочи, че това е различна експозиция, защото художниците са малко показвани. 
Асен Кабрански е художник, учител по рисуване и учител по физическо възпитание и спорт в Самоков. Той е бил член на хор „Рилска песен“ към местното читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.
Асен Кабрански е роден на 9 септември 1919 г. в Самоков. Завършва гимназия в града и когато е 21-годишен започва да следва редовно курсовете на Националната художествена академия в столицата. Учи две години в специалност Рисуване. След това се записва в Националната спортна академия в София. Завършва с отличие и започва работа и по двете си специалности – като преподавател по рисуване и физическо възпитание и спорт в Самоков. Кабрански рисува предимно с акварел и масло, разказа Георги Игнев. 
Той каза, че тази година се навършват 130 години от рождението на самоковския художник Коста Стамов. Той е роден на 18 януари 1894 г., произлиза от средностатистическо за времето си семейство на баща му е търговец, а майка му – домакиня. Семейството му е било съставено от 8-9 деца и изхранването и битът им не е бил особено лек.
„Коста Стамов е баща на моя прадядо. Интересувал съм се и още се интересувам от миналото на този не дотам оценен художник и мой роднина. Тъй като е произлизал от голямо семейство, било много трудно да се препитават. Още по-трудно е било да се занимава с рисуване, защото боите, картоните, четките, платната и изобщо всичко нужно за тази дейност е било твърде скъпо“, посочи още Георги Игнев.
Изложбата ще може да бъде видяна до 30 април. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *