Изложба на Венета Рангелова, част международен проект, ще бъде представена в София

Изложбата Things that bother me on a daily basis на Венета Рангелова ще бъде представена в галерия „УниКредит Студио“ от 13 до 28 юни. Експозицията е част международен проект, в който артисти търсят новите наративи за Европа, съобщават организаторите.
По думите на екипа, създадена като типографски проект, изложбата цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху универсалните въпроси по дълбоко личен начин. Тя е повод да се запитаме възможно ли е да се наслаждаваме на красива гледка, без да се замислим за смисъла на живота; защо има нещо, а не нищо; възможно ли е да се създаде нещо стойностно, без да има самота, казват още организаторите.
„Във все по-напрегнатото съвремие и геополитическа обстановка комуникацията под всякаква форма е изключително важна за менталното здраве на хората, а споделянето на страхове и проблеми се оказва не само терапевтично, но и катартично. Ставайки част от изложбата, всеки посетител има възможност да надникне в себе си, да зададе въпросите, които го преследват съзнателно или подсъзнателно, и да намери съмишленици сред непознати.“, разказва Вената Рангелова, която е културолог и дизайнер.
„Things that bother me on a daily basis всъщност е изложба-разговор, защото всички обекти от нея съдържат отворени въпроси към посетителите. Те ще бъдат поканени да допълнят свои собствени или да реагират на тези, зададени от авторката, с които се идентифицират. В края на изложбата ще може визуално да се проследи кои теми са резонирали най-много в аудиторията“, допълва тя.
Организаторите уточняват, че откриването на изложбата ще бъде и официалното начало на международния проект SIRIUS4all, който чрез различни артистични практики ще изследва новите наративи за Европа. Организациите Културна фондация А25 (България), Freeartus (Берлин), центърът за изкуство CKI (Копенхаген) и Luoghi Comuni (Перуджа) ще се опитат да провокират задълбочено,  изследователско, но и творческо мислене и рефлексия върху възможната нова Европа в контекста на миграцията на все повече бежанци, екологични рискове, войни, неравенства, неустойчивост на сигурността, ускоряване и дигитализация.
„Заглавието на проекта е метафора за Европейския небосвод и най-ярката звезда на него, която свети като мечта, утопия, надежда, за тези, които търсят ориентир към по-добър, ценен, солидарен, сигурен и справедлив живот. Работата на артистите и изследователите в SIRIUS4all няма за цел създаване на фалшива приказка и нови ключови думи, новият наратив за Европа е преди всичко действие. Затова изкуството и културата са избрани не просто като инструмент на въображението или възможна провокация, те са същностен белег, който организациите виждат като ключ, като възможно решение за преодоляване и приемане на историческата действителност и свързаността на „новите и старите“ европейци“, отбелязват от екипа. И допълват, че чрез събития в София, Берлин, Копенхаген, Перуджа, Сицилия и онлайн през 2024 и 2025 г. международният екип ще фокусира изследователското внимание върху културните различия в Европа, ще включи в процеса на проучване и създаване артисти от различни националности, сред които и мигранти.
„Резултатите от колективната работа в различните държави ще бъдат събирани, документирани и показани в 3D онлайн галерийно пространство, което ще работи в продължение на пет години. То ще бъде платформа за нови перспективи за европейския континент, вдъхновени от артистичната работа на участниците, но и място за популяризиране на авторите, чиито произведения ще бъдат изложени там, стъпка към международни контакти и опит, излизане на международна „сцена“ на техните творби“, казват още организаторите.
И отбелязват, че първият етап от проекта започва в София и в рамките на няколко интензивни дни в средата на юни международни артисти и културни мениджъри ще се съберат на обща среща в столицата. В нея те ще проследят как Европа присъства в страна от източната част на континента, какво исторически и културно е Европа за Източна Европа, по какъв начин е вписано това в градски пространства, в уличното изкуство, в графитите, в литературата, в театъра и дори в кулинарната култура. Резултатите от тази затворена среща ще бъдат част от общото изследване, което обхваща различните региони на континента. Източна Европа е представена от България, а организацията съорганизатор от българска страна е Културна фондация А25, казват още от екипа.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари