Изложба, озаглавена „Цветен оазис“, подреди самоука художничка в търговищкото село Лиляк

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложба, озаглавена „Цветен оазис“, откри днес самоуката художничка Станка Миланова във фоайето на Народно читалище „Михаил Донев – 1903“ в търговищкото село Лиляк, съобщиха от ръководството на културната институция.
Експозицията е посветена на 120-годишнината на читалището, с нея се отбелязват и 20 години от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. 
Показани са 35 картини с акрилни и маслени бои. Авторът на изложбата Станка Миланова е родом от селото. Работила е като учител в училището в Лиляк до пенсионирането си. Тя познава добре селото, обичаите, преданията, жителите на селото и с любов разказва за тях, споделиха от читалищното ръководство.
Картините й пресъздават къщи в селото от преди Освобождението и след Освобождението. Пред почитателите от родния край авторката разказа за тях, за строежа им, за разположението на стаите, за комшулука, за място, където хората са пекли хляба. Станка Миланова подари на присъстващите на изложбата книгата „Вечните песни: Сборник със стари градски песни, 2023 г.“. Тя сподели още, че картините й се продават на стойност, определена от купувачите, като средствата ще останат дарение за читалището, посочиха от културната институция. 
Това е поредна изложба, която самоуката художничка открива в родното си село. През май миналата година Станка Миланова представи във фоайето на Народното читалище „Михаил Донев – 1903“ в Лиляк юбилейната си изложба живопис  „С любов към природата“. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *