Изложба пластики и рисунки на Марко Марков ще бъде представена в галерия „Българи“

Изложба на Марко Марков ще бъде представена в галерия „Българи“. Експозицията „След „Пиета Ронданини“ ще бъде открита на 14 май и съдържа пластики и рисунки, съобщават организаторите.
„Марко Марков е от поколението скулптори, което се появи у нас в средата на 70-те години на XX век. Тогава неговите оригинални пластични решения се движеха в диапазона от експресивната стилистика на Любомир Далчев до модерната естетика на времето. Сега той се завръща на нашата арт сцена след близо тридестетгодишно отсъствие с изложба, провокирана от последната творба на Микеланджело „Пиета Ронданини“, върху която Маестрото работи от 1555 г. до 1564 г., съхранявана днес в старата испанска болница в замъка на Сфорцеско в Милано“, казва изкуствоведът Аксиния Джурова. 
Според нея за тези, които не познават живота и пътя на Марко Марков, заглавието на изложбата вероятно звучи твърде провокативно. „Италианец по майчина линия, прекарал почти четири десетилетия в Африка, Италия и основно в Холандия, в тази изложба, както сам казва „Аз съм съчетал ироничен дуализъм и триализъм, продукти на културата на три страни, три жени и три ателиета“, казва тя. 
По думите на Джурова Марко Марков е умел рисувач, владеещ формата до съвършенство, пребиваването в северната страна не е укротило южняшкия му темперамент и стигащото до ирационалност негово въображение. „Така тръгвайки от края на класиката, Марко преминава през различните етапи на нейната промяна и стига до своя собствена митология на Смъртта и Възкресението“, казва тя. 
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари