Изложба, посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката Тракийска гробница, откриват в местната Общинска библиотека „Искра“

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката Тракийска гробница, откриват днес в местната Общинска библиотека (ОБ) „Искра“. Това съобщи за БТА директорът на културния институт Теодора Георгиева. 
В нея са представени книги с изследвания на наши учени, посветени на Казанлъшката гробница, която е разположена в Долината на тракийските царе, посочи тя. Всички те са подбрани от фонда на Отдел „Краезнание“ на библиотеката и могат да бъдат използвани от посетителите на място. Изложбата може да се разгледа до края на април в читалнята на ОБ „Искра“. 
Преди 80 години, през пролетта на 1944 година, на върха на могилата в местността „Тюлбето” е оформено наблюдателно място за противовъздушната отбрана на град Казанлък, напомни Теодора Георгиева. За да се защитят обслужващите го военни, се издава заповед за прокопаване на скривалище в основата на могилата. На 19 април военните попадат на входа на гробницата, а на следващия ден от Археологическия музей в София е изпратен Асен Василев, който прави първите фотографски и графични заснимания на гробницата. Така е открита световноизвестната Казанлъшка гробница, която през октомври 1979 година е включена в Листата на световното културно наследство и природно наследство под номер 44.
Казанлъшката тракийска гробница е първият български паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *