Изложба представя археологическите проучвания на крепостта „Ряховец“ и нейните подградия

В изложба ще бъдат представени археологическите проучвания на крепостта „Ряховец“ и нейните подградия, съобщиха от Историческия музей в Горна Оряховица.
Изложбата обхваща моменти от значимите находки, направени през 2023 година. Районът е обект на археологически интерес от девет години. Екипът е ръководен от  Илиян Петракиев от Регионален исторически музей във Велико Търново, заместник-ръководител е Мая Иванова от Исторически музей в Горна Оряховица, а научен консултант е проф. Хитко Вачев.  През изминалата година проучванията са финансирани от Министерство на културата след защитен проект за 46 166 лева. С цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, са проучени три сектора – главна (югоизточна) порта, южно и северно подградие на крепостта, като са разкрити структури и материали от II–I век пр. н.е. до ХII–ХIII век. 
През 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за битови отпадъци в източното подградие на крепостта е открит некропол от ХIII век.  Част от него, заедно с регистрирано селище, са проучени в периода 2021-2022 г. от екипа. 
През миналата година проучванията са продължени с осигурено финансиране в размер на 20 000 лева от бюджета на Община Горна Оряховица. Откритите археологически структури, сред които гробове, жилища, огнища и ями, се отнасят към ХIII век. До  момента са проучени общо 12 гроба със специфични различия от християнския погребален обред, както и ями с животински черепи.
Откритите гробове са нетипични, и не са свързани с утвърдения християнски погребален обред, обясни пред БТА, при откриването им през миналата година, археологът Илиян Петракиев.
В изложбата е представена дейността на първата в България археологическа школа за ученици, подкрепена от местния бизнес.
Посетителите ще се запознаят с най-новите открития, сред които църковен храм с некропол, вероятно от края на ХII–ХIII век, частично разкрити в Северното подградие на крепостта, където са открити бронзов кръст – енколпион, сребърни обеци, мъниста,  монети, фрагменти от стенописи и други.
В рамките на изложбата, която ще бъде открита на 9 май в Историческия музей в града, ще се състои премиера на новия филм на музейните специалисти, наречен „Крепостта Ряховец – картини от живота на вечния страж“, където са събрани архивни клипове от работата на археолозите и техните открития през годините. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари