Изложба с 25 постера за историята, дейността и постиженията на научноизследователския кораб „Академик“ бе открита в БАН

Изложба с 25 постера, разказващи историята, дейността и постиженията на научноизследователския кораб „Академик“ бе открита днес в централното фоайе на Българската академия на науките (БАН). „Поводът е вълнуващ – 40 години на научноизследователския кораб „Академик“ и 155 години на БАН“, каза проф. дтн Стефан Хаджитодоров, заместник-председател на академията.
В далечната 1984 година ръководството на БАН е взело едно далновидно решение за закупуването на кораба „Академик“. Сега БАН подкрепя закупуването на нов, малък кораб, отбеляза той. 
„Това не ни е първата изложба. На всеки пет години показваме дейността на кораба“, каза проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология. И допълни: Мотото на тази изложба е, че трябва да сменим поколението. Идеята е, че имаме нужда от нов изследователски кораб. Както знаете, 40 години за едно техническо средство са много. Върши работа, но не ефективно и влагаме много средства в него. Той допълни, че чрез изложбата посетителите ще се потопят, макар и виртуално, в ежедневието на учените и специалистите, извършващи изследвания на борда на кораба. Експозицията показва най-значимите научни и приложни постижения, получени с помощта на научноизследователския кораб „Академик“, както и използването му за дейности, обслужващи държавата и синята икономика.
Проф. Палазов връчи и почетни плакати на личности и институции, дали своя принос в историята на кораба „Академик“ – на Българската академия на науките, акад. Юлиан Ревалски, акад. Иван Юхновски, акад. Никола Саботинов, акад. Васил Големански, Министерството на образованието, Министерството на околната среда и водите, Националната комисия за ЮНЕСКО към Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ – София и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури към Министерството на земеделието и храните.
Както БТА писа, научноизследователският кораб „Академик“ е в експлоатация от 1984 г., а е построен през 1979 г. През 1988 г. е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура, и с оборудване, се казва в информация, публикувана в сайта на Института по океанология към БАН. С помощта на кораба са осъществени повече от 200 морски експедиции, 62 от които са международни. По време на тези експедиции е събран огромен масив от физически, химически, биологични, геоложки и екологични данни. Корабът е част от европейската инфраструктура EUROFLEETS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари