Изложба с български, сръбски и румънски исторически комикси ще бъде открита през месец май в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Четвъртата национална изложба на българския комикс ще бъде посветена на историческите издания в жанра. Това съобщиха за БТА секретарят на секция „Комикс“ към Съюза на българските художници (СБХ) Петър Станимиров и зам.-секретарят на организацията Иван Беров. Те гостуват във Варна за фестивала „Литературен прожектор“, организиран от Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Акцент на форума е гостуването за първи път в града на Третата национална изложба на българския комикс. Днес Петър Станимиров проведе и творческа работилница с младежи в библиотеката. 
Четвъртата национална комикс изложба ще бъде открита в залите на „Шипка 6“ в София на 8 май. В нея ще бъдат включени исторически комикси от първите – създадени у нас през 20-те години на ХХ век, до наши дни, поясни Станимиров. В момента се издирват материали в архивите и библиотеките, като вече са събрани творби, представящи шестдесет автори, посочиха организаторите. 
Паралелно с произведенията на нашите творци ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия. Съсловните организации от съседните ни страни са партньори на българската секция „Комикс“ към СБХ и през миналата година съвременни български автори са били представени със 140 пана в изложба в Брашов, припомни Станимиров. 
В момента в секция „Комикс“ членуват 34 души от цялата страна, казаха от ръководството. Национална изложба на комикса се прави на две години, тъй като такъв е принципът за представяне на работата на секциите в СБХ, обясни Станимиров. Той припомни, че до 2012 г. думата „комикс“ не е била в обръщение у нас, използвало се е названието „разкази в картинки“. Тогава група художници сформират секцията „Комикс“ към Съюза на българските художници.
Първата национална изложба е през 2013 г. и е представила над сто автори, каза Иван Беров. Втората е през 2017 г., след което заради КОВИД пандемията третата се организира едва през 2022 г. Тя включва над 220 табла на 43-ма автори. Представяна е в София, Стара Загора, Добрич и Бургас, а в момента гостува във Варна.
Националните изложби съдържат всичко актуално, създадено през последните години, като авторите кандидатстват със свои творби и ръководството на секцията подбира участниците. Станимиров и Беров подчертаха, че чрез изложбите се популяризира много добре българският комикс. След 2010 г. има раздвижване в сферата и по-голям интерес към жанра. Появяват се нови автори, които работят активно и искат да участват в националната изложба. За повечето от тях правенето на комикси не е основна работа, те се занимават с компютърни игри, правят сторибордове за киното или са преподаватели, казаха още от секцията.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *